Снимка: БТА

Напрежението заради разпределението на мандатите след изборите на  5 октомври се разраства. След като от няколко дни Кюстендил  и Дупница протестират заради това, че ще имат депутат от ДПС, въпреки че за него са гласували най-малко хора, днес недоволство избухна и в Ямбол.

Още по темата
Протестът там е организиран от ГЕРБ и отново е насочен срещу разпределението на мандатите в полза на БСП и ДПС. От данните, изнесени от партията, става ясно, че ГЕРБ печели 18 647 гласа в района, а получава само един мандат. БСП пък има два, а подкрепена от 13 834 избиратели. ДПС пък също ще има народен представител само с 3723 гласа. В митинга са участвали около 500 души, съобщи „Фокус“

„Нека се направи една листа за цялата държава. Защо има представителство по регионите? Кой ще представлява тези хора?“, попита по време на протеста кметът на Ямбол и местен лидер на ГЕРБ Георги Славов. Той се зарече протестите да продължат. В понеделник недоволни гербаджии от Ямбол ще протестират и пред ЦИК. Те се канят да занесат 19 000 празни бюлетини, колкото е броят на гласувалите за ГЕРБ.

В петък сутринта продължиха и протестите в Дупница срещу разпределението на мандатите, според което ДПС ще вкара за първи път депутат от 10-и Кюстендилски МИР. Точно в 8 часа десетки излязоха в центъра на града и издигнаха плакати с призив ЦИК да промени решението, с което Александър Методиев, по известен като Бат Сали, от ДПС, ще стане депутат.

 „Дупница не е гласувала за Бат Сали”, „Не” на турски депутати”, призоваха хората. На площада протестиращите бяха докарали и едно магаре с каруца, на което бяха поставили плакат с надпис „И аз искам да стана депутат”, съобщи още „Фокус“. Протестът беше подкрепен и от кмета на Дупница Методи Чимев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase