Президентът Росен Плевнелиев и министърът на отбраната Велизар Шаламанов. Снимка: БТА

Като български държавен глава работя за добрите отношения и приятелството между българския и руския народ, като те трябва да се базират на истината, заяви президентът Росен Плевнелиев по повод острата реакция на Москва на негово интервю за германски вестник.

Още по темата

В интервюто преди седмица Плевнелиев нарече Русия националистическа и агресивна държава. Вчера говорителят на руското външно министерство посочи, че „негативните изявления на президента на България за Русия предизвикват сериозно безпокойство и потъпкват традициите на приятелство и сътрудничество между двете страни“.

Росен Плевнелиев заяви, че желае приятелството между българския и руския народ  да бъде дългосрочно и на висотата на очакванията на двата народа за приятелство и дружба. „Това означава отношенията между българския и руския народ да бъдат поставени на здрава основа, а най-здравата основа е истината, не пропагандната машина на една или друга институция“, каза Плевнелиев.

Президентът изрази увереност, че с интервюто му за в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" той помага за добрите отношения между българския и руския народ, като казва истината за действията на днешното руско управление в Крим.

Плевнелиев коментира, че неговата позиция е принципна, тя е непроменена и е в защита на демократичните устои и ценности, които ще помогнат в дългосрочен аспект на и българския и на руския народ да бъдат добри приятели.

По-рано тази седмица руският вицепремиер Дмитрий Рогозин реагира остро на намеренията на България да се откаже от руските бойни самолети с коментар в Туитър, че „някой си Шаламанов е убедил премиера Близнашки за пореден път да предаде Русия“. Българското външно министерство определи казаното от Рогозин като напълно неприемливо и заяви, че България не дължи обяснения за свои суверенни решения на трети страни.
 

Вижте още във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видеа от България на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase