Снимка: архив Булфото
fallback

Казусът, при който Александър Методиев, по-известен като Бат Сали, стана депутат с 864 гласа, продължава да предизвиква недоволството на жителите на Кюстендил. Стотици се събраха в центъра на града да протестират срещу решението на ЦИК. Причина за това е математическото разпределение на гласовете.

Oще по темата

Петър Паунов, кмет на община Кюстендил, заяви, че от 62-хилядното население едва около 800 гласа са за ДПС. „Мандатите са четири, а мандат се дава на най-малката политически сила в града. Това е предизборна игра, която ние няма да приемем“, категоричен бе кметът пред bTV.

„Законът, позволил това, не може да бъде български закон“, заяви още той, коментирайки факта, че този мандат за ДПС идва от преразпределение на изборните резултати от Турция. „Прилага се не математическа формула, а политически натиск“, допълни Паунов. По думите му този натиск идва от ДПС. Паунов бе категоричен, че общинският съвет в града ще сезира и прокуратурата, и Конституционния съд, и президента да бъдат отменени изборните резултати.

„Сега разбрах защо не искат мажоритарна система – излъгаха хората, че се гласува с преференция. Оказа се, че 62 хил. души не са гласували с преференция, а са гласували за Бат Сали“, посочи още той.

Проблемът не е в личността на Методиев, а в даването на мандата на човек, за когото никой не е гласувал, категоричен бе кметът. Изходът според него е премахване на резултатите от секциите в Турция и реален резултат за региона.

„Нека всичко в Кюстендил да остане българско“, призова мъж от протестиращите пред bTV. „Ние не сме против турския народ, защото и там стават същите неща. Това са машинации на политиците“, допълни той.

„Такава манипулация за Кюстендил е абсурдна“, заяви участничка на протеста. „Трябва да се промени законът“, категорична бе тя.

„ЦИК натресе това нещо Бат Сали в край, чист от турски крак“, обобщи Георги Петров, председател на местната структура на ВМРО. „Не виждам как той ще ни представлява“, допълни той.

На площада в града e изкарано черешово топче и се скандира „долу ДПС“. „Черешовото топче засега е насочено към ЦИК“, заяви Петров.

„Случващото се в Кюстендил определено е парадокс“, заяви кандидатът за депутат от Реформаторския блок Ирина Абаджиева.

„Участвах в гражданската квота в НС по приемане на новия Изборен кодекс като адвокат. Тогава беше коментирано, че тази система дава парадоксални отклонения в малките райони”, заяви Абаджиева. По думите й тези парадоксални отклонения се случват, защото се съчетават 4-процентовата бариера и местните листи. По този начин Ирина Абаджиева, получила близо 3000 гласа, остава без депутатско място.

„Реално, ако аз имах по-малко гласове, шансовете ми щяха да нараснат“, заяви тя. По думите й два от мандатите в Кюстендил ще бъдат заети от най-малко харесваните партии.

„Няма подмяна на волята на хората“, категоричен бе Цветозар Томов от ЦИК. Методът ще работи по-добре, ако има и 4-процентови бариери и по места, не само на национално равнище, защото тогава възможността с 1,5% да се вкара депутат, би изчезнала, коментира той. По-добра би била работата на метода и ако районите са еднакво големи, допълни Томов. По думите му аномалиите нямаше да се случват, ако район „Чужбина“ излъчва народни представители.

„Проблемът е, че има регионално разпределение и национално преразпределение“, обясни Томов. При регионалното разпределение четвъртият мандат би отишъл в ГЕРБ, обаче при преразпределението от чужбина е отнет и връчен на ДПС.

Това не е нов казус. Томов припомни, че на предишните избори ДПС са взели три мандата в София.

Той беше категоричен, че е невъзможно членовете на ЦИК да окажат влияние върху броенето на гласовете.

Цветозар Томов заяви, че случващото се в Кюстендил не е справедливо, но това е обективният резултат от метода, по който се работи на избори у нас. „Ако не се беше случило в Кюстендил, щеше да е другаде”, каза Томов.

Томов обясни как е възможно това да се случи: ДПС има 60 хил. гласа в чужбина, които не влизат в нито едно регионално разпределение по региони. Когато тези 60 хил. гласа се съберат към общия брой от страната за ДПС, излиза, че партията не е представена правилно. Затова се гледат къде са най-големите остатъчни гласове на партията в страната, останали без представителство и оттам се дават мандати. По думите на Томов изход от несправедливата ситуация би било въвеждането на район „Чужбина“ с отделни листи.

Вижте още във видеото на bgonair.bg:

Гледайте повече видеа от "България" в bgonair.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

64

toshko.toshkov.98

преди 9 години

Петиция за премахване на новините на турски език по БНТ peticiq/novini_na_turski_ezik_po_bnt_out

63

Кюстендилеца

преди 9 години

в 21 век биха казали ,че Левски е терорист,ами ако е така то на Кюстендилци това ни тече в кръвта,по природа. Нека знаете всички ,който четат това,че сега започва играта,става инетресно ,но нека също така знаете,че кюстендилци и от другата планета да са ще се приберат ,ако трябва да се сръжават,некавсички знаете,че за такова нещо сме непокорими.Познаваме чичо Молотофффффффффф

62

Кюстендилеца

преди 9 години

Нека всеки коментатор да се запознаее малко от малко с историята и нрава на кюстендилци преди д акоментира ,кавото и да е.Виждам коментари нападащи като на ахахахахахахахахах=лицето регистрирало се така.Само знайте,че ако нещо тръгне ,ако пламне някаква искра тя ще тръгне от този град,защото там се спотайва много силен и чист български дух.....а на пресмехулниците им пожелавам да се продължават да се къпят в собствената си низщета !Ние в Кюстендил познаваме чичо Молотофффффф

fallback