Снимка: flickr

Вдигането на цената на тока помогна на всички партии извън ГЕРБ, заяви социологът от "Екзакта Рисърч Груп" Лидия Йорданова пред БНР.

Според нея това е „целенасочен удар по ГЕРБ“. Социологът прогнозира по-скоро „среднотраен“, отколкото „краткотраен“ парламент.

„Самото влизане на толкова много формации залага нетрайност на парламента, трудно, почти невъзможно постигане на еднозначно и най-добро решение за България“, коментира тя.

Още по темата
Според нея тежестта на големите партии показва, че основно очакванията на хората са свързани с тях, но множествеността на малките партии сочи, че очакванията на хората са свързани с това да има сериозен контрол върху дейността на онези, които ще поемат властта.

Лидия Йорданова заяви още, че фактът, че Реформаторският блок набъбва, означава, че десните хора в България са припознали в него шанса страната да се управлява от дясна коалиция.

Тя обясни, че ГЕРБ са успели да запазят 81% от избирателите си от предходните парламентарни избори от май 2013 г. 5% от бившите избиратели на ГЕРБ са гласували за Реформаторския блок, а по 3 процента са подкрепили ББЦ и Патриотичния фронт.

Близо две трети от избирателите на БСП от миналата година са гласували и сега за БСП. 12% обаче са пуснали бюлетина за АБВ, а по около 3 процента са подкрепили ББЦ и „Движение 21“.

Най-висока мобилизация има ДПС - 91% от избирателите им са повторили вота си.

По думите на Йорданова Реформаторският блок мобилизира десните избиратели, но привлича и бивши избиратели на по-малки партии, които са на изчезване - НДСВ, РЗС и т.н.

Лидия Йорданова коментира, че у нас като националисти се самоопределят не по-малко от 15%. „Многообразието от националистически формации, което бе сведено до две големи - "Атака" и Патриотичния фронт, даде възможност на хората, които се припознават, да подкрепят тези формации“, обясни тя.

"Атака" е разчитала на 5 октомври на 60% от избирателите си от 2013-а. „Като цяло не е успяла да запази твърдостта на своето ядро от миналите избори“, коментира тя. 8% от бившите избиратели на „Атака“ са подкрепили Патриотичния фронт.

По думите й „електоралният“ спринт на партията, с който тя влезе в парламента, е бил много бърз и в последните 3 дни и не е уловен от нито едно социологическо изследване.

Според Лидия Йорданова в парламента ще се води труден диалог и ще има „какафония“, защото всеки ще се опита да утвърди правото си да съществува.

По думите й в момента подозренията за купен вот се изнасят „в много ранни часови зони“ и се разпределят равномерно през деня, докато в миналото са били в последния момент – 18-19 часа.

Социологът смята, че променената стратегия се дължи на засиления контрол от институциите и ЦИК.

„Профилът на купувача – много и много различни, това е голяма тема и за нея трябва да се говори много сериозни“, подчерта Лидия Йорданова.

Рекордният брой на недействителните бюлетини - 188 000, според нея говори за протестен вот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase