Красимир Велчев. Снимка: архив, БулФото

От ГЕРБ не допускат в кабинета им да има министър от ДПС или БСП, стана ясно от думите на Красимир Велчев, член на Изпълнителната комисия на партията, пред БНР.

В понеделник ГЕРБ започва преговори с останалите парламентарно представени формации около съгласие за управленски принципи и политики.

Още по темата
„Това, че водим разговори, не значи, че сме тръгнали да правим с тях правителство. По определените въпроси, които касаят национална сигурност и енергетика, болните въпроси, ние трябва да намерим общ език, за да има подкрепа и в НС за тези закони, които ще се вкарат първоначално, за да може държавата да се стабилизира“, обясни Велчев, като уточни, че по-скоро с ДПС ще се водят разговори да не се пречи.

Той беше категоричен, че от ГЕРБ търсят стабилност в държавата, защото „ако ние, политиците, не стабилизираме в близко време страната, нищо добро не ни чака“.

По думите му правителството трябва да е с ясна програма, която да е подписана.

„И когато има министър, да речем от Реформаторски блок или от друга организация, се разписва и се казва – тази партия поема еди кое си министерство и отговаря пред правителството и пред българските граждани за постигнатите резултати и програмата, която трябва да има представена, какво ще бъде направено за този срок. Накрая министър-председателят носи цялата отговорност“, разясни той.

Начело на преговарящата група е Цецка Цачева, а във втория тур консултации ще участва лидерът Бойко Борисов.

След като минат разговорите, ще се види къде може да се направи компромис, каза Велчев. По думите му,  ако се окаже, че няма такъв вариант, от ГЕРБ ще върнат мандата.

„Няма да дойдем на власт на всяка цена и с цената на такива компромиси, след които гласувалите за нас да се чувстват подведени. Няма да подведем нашите избиратели“, декларира той.

Според Велчев всеки, който би участвал в управлението на държавата оттук нататък, поема голям риск и много голяма отговорност.

Той съобщи, че първоначалната идея на Изпълнителната комисия била първите разговори да бъдат проведени  с Реформаторския блок, но тя отпаднала, защото „техните послания са разнопосочни“.

Велчев даде пример с това, че от Блока искат експертно правителство. „Човек, за да бъде министър, трябва да се е доказал и да бъде експерт в своята област, а не само да е член на някоя от партиите“, опонира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase