Снимка: БТА

Основен проблем в изборната кампания у нас е била липсата на съдържателност, смятат международните наблюдатели, които следяха провеждането на изборите в България.

Извънредните парламентарни избори са се провели под знака на отлив на избиратели и липса на доверие в избирателния процес, в среда на политическа криза, разочарование и изборна умора, констатират наблюдателите.

Още по темата
В бъдещия доклад на ОССЕ и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа ще се отчете като проблем и бързината, с която органите на реда са реагирали на сигналите за купуване и продаване на гласове у нас.

От получените над 300 сигнала в МВР само за 2 се е стигнало до реални действия, отчетоха наблюдателите, цитирани от БНР.

Според тях голям проблем се оказва и липсата на подготовка в гражданите за същността на електронното гласуване.

„Също така голямо притеснение за нас беше високият процент сигнали за контролиран вот. Бедността е благоприятна почва за именно тези явления - купуването на гласове и контролираният вот. Липсата на добра образованост е друга такава предпоставка, както и недоброто познаване на официалния език в държавата“, обясни Дорис Фиала от ПАСЕ.

Наблюдателите призоваха всички осем политически партии, които ще влязат в Народното събрание, да застанат зад общите усилия за обединяването по основните приоритети и са категорични, че само така България може да излезе от кризата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase