Георги Първанов и Ивайло Калфин. Снимка: БТА
fallback

На този етап не могат да се правят заключения за евентуалната бъдеща коалиция, която да управлява, защото все още не са ясни намеренията на първата политическа сила след изборите - ГЕРБ, смята лидерът на АБВ Георги Първанов.

Oще по темата
„Когато те заявят официално своите намерения, а не само да ги маркира един или друг техен представител, сме готови да се включим в обсъждане на параметрите. Ние обаче имаме много различия от това, което се лансира сега, дали е реално, или е, за дясноцентриско управление. Имаме различия с ГЕРБ и с партиите, които се спрягат за техни партньори“, коментира той и добави, че това не означава, че АБВ ще подкрепи правителство с ДПС.

В същото време Първанов подчерта, че АБВ заявява своята готовност за конструктивно партньорство с парламентарните политически сили преди всичко за излизане от кризата.

„Даже можем да се договорим да приемем общ документ, който да наречем условно партньорство за излизане от кризата. Документ, който може да предложи няколко решения, насоки по важни въпроси“, обяви лидерът на АБВ.

На първо място той посочи актуализацията на сегашния бюджет и подготовката на този за следващата година. Според него по този въпрос трябва да се търси максимално съгласие.

Преодоляването на проблемите в енергетиката, стабилизирането на банковия сектор и решаването на проблемите с КТБ, са другите важни теми, по които е нужно да има съгласие между политиците, смята Първанов. 

„Нашата идея е основана на едно разбиране за управление чрез максимално съгласие. Това не означава формална коалиция, а съгласието трябва да се търси във всеки повод и законопроект. Това е майсторлък, не е като да направиш една коалиция, да я бетонираш и да чакаш края на мандата“,  коментира той.

Лидерът на АБВ призна, че не се обадил на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, за да го поздрави с победата на изборите, а му е изпратил SMS.

„В напрегнатия ден не сме се чули и освен това инициативата трябва да е на победителя. Ако някой иска да взаимодейства с АБВ, трябва да положим много усилия, за да намерим компромисите помежду си“, заяви още Първанов.

Според него идеята за експертното правителство умря за дълго след кабинета на Пламен Орешарски.

„При този кабинет това беше начин да се избегне политическата отговорност“, мотивира се той.
 
По думите му парламентарната група на АБВ ще избере председателя си в рамките на два дни.

Лично той няма да стане депутат, защото участието в институциите и властта за него не е самоцел.

Първанов отбеляза, че това са първите парламентарни избори на АБВ и не скри удовлетворението си, че още с първия опит намират място в парламента. Според него обаче потенциалът на АБВ е много по-голям. С около 50 процента сме увеличили подкрепата си в сравнение с евроизборите, отбеляза лидерът на АБВ.

На този етап нямаме основания да твърдим, че изборите бяха честни и демократични. Напротив има много данни за мащабен процес на покупко-продажба на гласове в цели региони от няколко партии, особено една от тях, която много се хвали сега с разширеното си влияние в ромския етнос, коментира Георги Първанов.

Относно съвместната работа с БСП в парламента, той коментира, че на първо време трябва да работят еднопосочно.

Когато става въпрос за разумни инициативи, няма нищо по-нормално от това да ги подкрепяме и обратно, допълни той. Дочувам декларации кой е по-автентичен, кой е по-ляв, няма да участваме в това състезание на декларации, ще се доказваме със социални стъпки, с конкретни действия, заяви лидерът на АБВ и
добави, че при обсъждането на бюджета за следващата година ще предложат своята идея за необлагаем минимум.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Стоян

преди 9 години

Леви десни ако са българи,ще си подадат ръце и ще работят за България. Президентът Първанов беше този който вкара България в Евросъюза. Знам изказванията му по това време,обикаляше западна Европа да ги успокоява колко стабилен партньор сме. Костов и *нарите около него толкова не са направили за вкарването на България в Евросъюза, колкото АБВ. В западна Европа леви десни работят заедно. АБВ са обиграни политици от международен стандарт. Тази партия все повече, ще расте.

15

стар комунист

преди 9 години

Ренегат и предател! Такива като теб не преживяват дълго в политиката!

14

Анонимен

преди 9 години

Склонен на коалиция с ГЕРб, същият този, който биеше тревога, че може би БСП ще направят коалиция с ГЕРБ!!! Отврат!!! vesti.bg/bulgaria/politika/pyrvanov-bsp-kritikuva-abv-a-se-ochertava-koaliciia-s-gerb-6016718

fallback