Йордан Бакалов. Снимка: БТА

Вицепремиерът Йордан Христосков заяви, че липсват ясни позиции на партиите по отношение на икономическото и социално развитие на България.

По думите му имахме най-вялата предизборна кампания, без никакви идеи.

Според Христосков, който участва в международна конференция "Икономически растеж: стимули и ограничители", няма основа, върху която отделните партии да изградят своите платформи, защото досегашните рецепти на икономическата наука вече са изконсумирани от политиците.

По думите му теоретичната основа, върху която десните партии преди тези избори са градили своята платформа - намаляване на данъци, на осигурителни вноски, по-голяма свобода за бизнеса, до голяма степен през последните години в България е осъществена.

По-големите данъчни облекчения доведоха до силно изкривяване на структурата на икономиката в посока на инвестиции, които временно създават работни места и след това голяма част от тях стоят като паметници - хотели, бизнес сгради, лични имоти, посочи Христосков, цитиран от БТА.

Той допълни, че по-ниските данъци и осигуровки, които са освободили на бизнеса ресурс около 30 милиарда лева, са довели до натрупване на спестявания на една част от обществото в банките без тези спестявания да бъдат включени в икономическия оборот.

По думите на социалния министър политиците от лявото пространство също са разбрали, че приказките за определен брой работни места не могат да се случат от самосебе си.

"Провалиха се и едни плахи идеи за реиндустриализация, като под това се разбираше даване на живот на фабрики, които от технологична гледна точка и от гледна точка на пазарните потребности са обречени", каза още Христосков.

Министърът на труда и социалната политика смята, че икономическата наука трябва да даде съвършено нови теории със съвършено нови понятия, което да подмени сегашния речник на политиците с един съвършено нов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase