Ивайло Калфин. Снимка: архив, БулФото

Ако някой започне да прави партиен кабинет, е обречен, заяви Ивайло Калфин, водач на листата на АБВ в 25 МИР, пред БНТ.

По думите му математически той може да събере 120 души, но така беше и преди година и животът на парламента се оказа кратък.

Калфин даде рецепта за изход от ситуацията – широка и устойчива коалиция, която да се основава на много ясно разписани задачи.

Политиците във всички формации за първи път от 25 години не можаха да съберат 50% активност от гражданите. ГЕРБ и БСП получават гласовете на по-малко от една четвърт от българските граждани. Това е много силен сигнал към политиците на недоверие и нужда да покажат съвсем различно поведение към избирателите, смята той.

Калфин заяви, че Бойко Борисов е длъжен „да глътне“ егото си този път и да погледне отговорно, като лидер на политическа сила, която е спечелила изборите, но с малък резултат.

На въпрос колко широка коалиция, Калфин отговори, че тя трябва да започне с оферта към всички.

На тези избори не участваме, за да играем мач с БСП, за мен е тъжно, че левицата за пореден път губи избори от ГЕРБ, каза още той.

По думите му процесите в левицата предстоят и отговорното поведение е „да намерим доверието на избирателите“. Калфин обаче беше категоричен, че това не означава връщане в БСП.

Левицата има сериозна работа и няма да бъде свършена, ако всички изчезнат и остане само БСП, смята той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase