Снимка: Bulgaria ON AIR

В рамките на посещение в Северна Македония министър-председателят на Унгария Виктор Орбан обеща помощ на Скопие в спора му с България, за да се намери решение, което да е приемливо и за двете страни.

"Ако Унгария е посредник, резултатът може да е негативен за нас - позицията да е повече за Скопие, отколкото за София. За Македония, каквото и да направим, ще сбъркаме. Ако имаме дългосрочна стратегия, тогава бихме могли да постигаме определени резултати, а не просто да реагираме на някакви действия. Изначално сме сбъркали, защото нямаме стратегия", коментира Стефан Стоянов в предаването "Денят ON AIR".

Дипломатът е на мнение, че външната ни политика трябва да се институционализира в по-голяма степен.

"Политиците са роби на ежедневието и на настроението на избирателите. Трябва да се съобразяват с дългосрочните планове, които се изработват във външното министерство", заяви Стоянов пред Bulgaria ON AIR.

Външната политика на България изостава

Стоянов подчерта, че е важно в международен план да имаме съюзници, защото без съюзници нищо не се прави. Той е на мнение, че нашата външна политика винаги е изоставала исторически от съседните държави - от Гърция, Турция и Сърбия.

"Празнувахме Деня на независимостта. До 1908 г. България се развива безупречно. Имаме най-силната армия на Балканите. Имаме буйно развитие на икономиката, най-добре образованото население. Обявяваме независимостта и ставаме самостоятелни във външната политика. Минават няколко години и идват национални катастрофи. Дипломацията е нула. Нямаме цивилно разузнаване, дипломатически силен корпус, който да може да повлияе на правителството. Би трябвало да си вземем урок от това време", посочи Стоянов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase