Снимка: архив БТА
fallback

Централната избирателна комисия състави актове за нарушение на ключови представители на ДПС заради агитация на турски език. Това става ясно от решение на комисията от вчера, публикувано на сайта й, показа проверка на Dnes.bg

Oще по темата
Актове за нарушение на разпоредби в Изборния кодекс са съставени на ДПС, представлявана от Лютви Местан, на водача на листата във Варна Йордан Цонев, на евродепутата на движението Илхан Кючюк и на областния председател на ДПС във Варна  Ерджан Себайтин Ебатин.

Проверка на ЦИК по получен сигнал е установила, че Кючюк и Ебатин агитират на турски по време на проява на ДПС в Долни Чифлик, Варненско. Записи от това има публикувани на различни страници в интернет, включително и в  vbox7.com, youtube.com и др. Йордан Цонев агитира като цяло на български, но поздравява на турски, става ясно от видеоклипа.

„И аз да ви поздравя на майчин език, та като глобяват другите колеги, да глобят и мен“, казва той и допълва, че това е дискриминационна разпоредба. Цонев казва и че когато вижда блясъка в очите на хората, когато им говорят на майчин език, разбира защо другите партии са въвели забраната.

„Искам да чуя кой е номерът на бюлетината на майчиния ви език“, призовава той избирателите си и те му отговарят на турски, става ясно още от видеото.

Според ЦИК Цонев е нарушил член. 183, ал. 4 от Изборния кодекс, който забранява използването на агитационни материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите.

Според Кодекса глобите за представителите на ДПС за агитацията на турски ще бъдат между 200 и 2000 лева.

Решението на ЦИК идва няколко дни след като комисията спря и предизборен клип на движението, защото в него има деца. То става ясно и на фона на блокада на ББЦ на границата ни с Турция заради очаквания приток от там за вота в неделя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

masterblaster

преди 9 години

Направо да ги разкарват, а не просто глобяват

56

Анонимен

преди 9 години

До правдаБаси тъпата "правда", ДОСЕГА тия 14 МЕСЕЦА Сидеров чий *** лижеше ? Щом пак искаш турци да те яхат ГЛАСУВАЙ за боленчо! Кибик Блаже

55

правда

преди 9 години

Ами вие си избирате ДПС кво ревете, дали БСП или ГЕРБ е все едно. Доскоро Бесепарите управляваха с ДПС сега Борисов се договори с тях и пак турците ще ви командват. Не съм фен на Сидеров но засега само той говори истинатан а всички други ви правят на пионки от манипулация. И Борисов и Станишев показаха че ограбват държавата...само Сидеров не е управлявал. Аз ще гласувам за АТАКА, добри лоши....поне не са се доказвали като управляващи.12279

fallback