Снимка: архив, Булфото

На изборите в неделя ГЕРБ ще получи около 98 депутатски места, БСП ще разполага с около 66, ДПС - с 33 места, ББЦ - 15 или 16, Реформаторският блок - 14 или 15, и Патриотичният фронт ще разполага с около 13 места.

Това показват резултатите от изследване, направено от“Сова Харис“ по поръчка на вестник "Преса" в периода 19-25 септември 2014 г. То е представително за пълнолетното население на България, реализирано е по метода на стандартизираното face-to-face интервю и обхваща 1000 души.

На тези калкулации следва да се гледа като на ориентировъчни и да се има предвид, че в тях не е включен вотът в чужбина.

С наближаването на датата на изборите се увеличава делът на хората, които изявяват желание да участват в тях. Тези, които твърдят, че със сигурност ще гласуват и са решили за кого, представляват 58% от всички избиратели.

Сега махалото определено се намира вдясно и това води до подобряване  на резултата на ГЕРБ. Според данните от проучването вероятното  увеличение спрямо 2013 г. ще бъде от порядъка на около 250 000-300 000 гласа. Може да се предположи, че в предишната кампания тези гласове бяха изгубени от партията на Бойко Борисов в последния момент заради аферата "Костинброд".

С декларирана подкрепа от около 200 000 гласа Реформаторският блок също изглежда сигурен участник в 43-тото народно събрание.

Коалицията между НФСБ и ВМРО-БНД ще измести "Атака".

След електоралния шок, който БСП получи на изборите за Европейски парламент, прогнозата за резултата на социалистите изглежда най-рискована. Декларираните нагласи обаче показват, че сред левия електорат  настъпва сериозна консолидация.

Проблемът на ДПС в отношенията й с другите основни политически субекти става все по-сериозен. Движението не показа нужната чувствителност към патоса на  продължилите повече от година граждански протести и това го прави неудобен партньор. Има вероятност този път удобството на позицията в центъра, която ДПС заема от години, да бъде проиграно.

Ако не се случат изненади и прогнозите се възпроизведат в голяма степен, то вариантите за следващо мнозинство са основно два. Ясно е, че следващият мандатоносител трябва да е ГЕРБ, които ще могат да направят избор. Най-очевидната конфигурация е дясноцентристко мнозинство, при което обаче трябва да включат поне два по-малки партньора. Дори и в този случай мнозинството не би могло да разчита на подкрепа от повече от 130 депутати, което го прави доста крехко. Имайки предвид тежката ситуация, в която се намира страната, такова мнозинство трудно би издържало на натиска при прилагането на наложителни непопулярни мерки, които трябва да предприеме следващото управление.

Другото възможно решение (макар и с по-малка вероятност) е съставянето на голяма коалиция с участието на двете най-силно подкрепяни политически сили с възможности за включване и на по-малки партньори при изявено желание. При този вариант трябва да се реализира конкретна програма, съдържаща най-необходимите мерки за определен период от време. След стабилизирането на обстановката вече би могло да се премине към естествения ход на нещата чрез възстановяване на политическата система посредством нови предсрочни избори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase