Снимка: БТА, архив
fallback

И хората, и политиците са уморени от продължилата вече година и половина неофициална предизборна кампания. Отделно страхът от наводненията ги направи глухи за политическото говорене и в резултат на това кампанията е без скандали, но и без ентусиазъм. Така определи предизборната агитация проф. Лазар Копринаров, ръководител на Катедра “Философски и политически науки“ в Югозападния университет “Неофит Рилски“, по БНР.

Oще по темата
„Не само физиката, но и психиката на хората има праг на изтощаване. На практика тази кампания започна преди месец, но неофициално тя се води от година и половина, още от прочутото избиране за шеф на ДАНС на един известен политик“, мотивира се той.

Проф. Копринаров смята, че протестите и контрапротестите са уморили хората.

Той обаче изключи възможността за договорка между политиците като причина за вялата кампания.

„Вярно е, че този път политиците от водещите партии говорят не така агресивно, както  беше на предходни избори. Говорят някак си с идеята, че могат да седнат на масата на диалога“, коментира анализъторът.

Според него те явно си дават сметка, че България е в трудна икономическа ситуация и който и да победи, с каквото и мнозинство да разполага, то няма да е достатъчно да успокои обществото.

„При нас се знае кои ще бъдат първи, втори и трети, но не заради договорка, а защото структурирането на избирателите е такова. Има обаче една интрига и тя е съществена - колко ще бъдат малките партии, които ще успеят да прескочат 4-процентовата бариера“, предупреди проф. Копринаров.

Според него именно този въпрос стои в основата на създаването на стабилно управление след изборите.

Първата партия, която според прогнозите на социолозите ще е ГЕРБ, няма да може да състави сама правителство и заради това въпросът е в малките партии, защото от това ще зависи дали след изборите ще има управление, което излъчва стабилност, или пак ще остане съмнение зад задкулисие и договорки, смята той.

Проф. Копринаров посочи като втора причина за вялата кампания наводненията, които сполетяха страната в последните месеци.

„Тези катаклизми очевидно правят хората глухи за всякакво политическо говорене. У нас има натрупване на страх и по още една причина – ерозия на доверието на гражданите помежду им и ерозия на доверието към политиците и институциите“, отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 9 години

как умората е декорирана с фотоси бойкоугодни...пазара решава медийната политика

37

Анонимен

преди 9 години

politik znachi prestapnik recidivist mqstoto im e v zatvora ili na dravnika i s bradvata.

36

омраза си е

преди 9 години

Омраза си е, щото от китна държава направиха катун .... за да купят гласовете на едно племе.... и аз сега се скитам по света и не виждам майка си и баща си в опит да спася детето си............. МРАЗЯ ГИ !

fallback