Лютви Местан. Снимка БТА

ДПС не е жадно за власт и преди 3 месеца е показало, че може да жертва власт в името на принципите и в името на националния интерес. Това каза на пресконференция в хотелски комплекс край Момчилград лидерът на ДПС Лютви Местан.

Дори да бъде поканено Движението няма да участва в никаква безпринципна коалиция.

"Свидетели сте на бясна надпревара на всички останали политически сили - кой по-силно няма да се коалира с ДПС.", каза още лидерът на ДПС и допълни, че никак не е изключено след 5 октомври да се окаже, че не по малко важен е въпросът в каква коалиция би участвало и кога ДПС би отказало участие, дори да бъде поканено.

Лютви Местан посочи още една причина, поради която властта не е самоцел за партията - защото има собствена дългосрочна политическа траектория на правата и свободите.

"Ние можем да бъдем изолирани от управлението, но не можем да бъдем изолирани от демократичния политически процес.", каза още Местан, цитиран от БТА.

Той допълни, че превръщането в самоцел на идеята за изолирането на ДПС може да бъде за сметка на стабилността на кое да е управление.

Според него не само през следващия мандат, но и през следващите 8 - 10 години България ще се нуждае от управление с ясен, категоричен евроатлантически профил и то не само като израз, а като реално съдържание на управлението и допълни, че ДПС може да подкрепи с пряко участие или дори ценностно, управление на ясен, категоричен евроатлантически профил.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase