Снимка: архив, БулФото

Бившите енергийни министри от БСП и ГЕРБ Драгомир Стойнев и Делян Добрев влязоха в остър спор за състоянието на енергетиката и цената на тока.

„В момента плащаме веселбата през последната една година, защото някои партии си правиха пиар, намалявайки цената и това ни излезе през носа“, обвини Добрев бившите управляващи от левицата пред Нова телевизия.

Още по темата
„Г-н Добрев беше изгонен от хората на улицата със снежни топки“, не остана длъжен Стойнев, напомняйки протестите срещу правителството на ГЕРБ.

Стойнев беше категоричен, че цената на тока трябва да се увеличава плавно и че ръст от 10% е много.

По думите му единият проблем са договорите с американските централи, а вторият – с възобновяемите енергийни източници. „Тези зелени централи са прекалено много и са скъпи”, заяви той.

Добре напомни, че какво ще е увеличението го определя енергийният регулатор ДКЕВР.

„Политиците не трябва да се бъркат, тъй като правят ситуацията още по-тежка”, смята той.

Според него социална политика през цената на тока не може да се прави.

„Това, което следващото правителство трябва да направи, е да отдели средства в бюджета за енергийно бедните и да ги подпомага с механизмите на бюджета, а този, който може да си плаща, трябва да плаща толкова, колкото струва“, беше категоричен той и допълни, че докато не изпълняваме тази философия дефицитите в енергетиката ще продължат да се трупат.

Според Стойнев дефицитите в енергетиката са се натрупали, защото по време на управлението на ГЕРБ са включени 1000 мегавата зелена енергия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase