Снимка: Булфото, архив
fallback

Изкупвачите на земеделска продукция са и търговците на гласове за изборите. Това обяви политологът Антони Гълъбов на дискусия за спиране на изборните престъпления, организирана от МВР, пише "24 часа". През 90-те години същата роля са играли лихварите, обясни г-н Гълъбов. Списък с над 100 рискови секции предаде на вътрешния министър Йордан Бакалов социологът Димитър Димитров. Те са съсредоточени главно в Северозападна България, стана ясно от изнесената информация.

Кирил Добрев прогнозира в интервюто си пред "Преса": "След изборите ще има обединена левица. Моята социология е съвсем различна - хората просто не искат ГЕРБ отново на власт. За мен изборите са битка. И ние влизаме в нея за победа. Да играем Шампионска лига. Никой не бива да ни подценява".

"Ако ГЕРБ спечели: Бойко при Путин след вота", съобщава "Стандарт". Лидерът на ГЕРБ ще отиде на официална визита при руския президент Владимир Путин, ако партията му спечели изборите. Това стана ясно от думите на Генерала пред бизнесмени в Стара Загора. Основната тема на разговор между двамата ще е подписаният от кабинета "Орешарски" договор за "Южен поток".

"Четири партии готвят бунт срещу поскъпването на тока", пише"Сега". Няколко политически сили се канят да изведат на улицата хиляди недоволни. БСП-София ще организира митинг пред сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и Министерския съвет на 29 или 30 септември. Подобни действия ще предприеме и Патриотичният фронт - коалицията между ВМРО и НФСБ, която ще поеме щафетата на 1 октомври. От фронта очакват към тях да се присъединят пенсионерски и потребителски организации, а протестът да прерасне в национален. Митинг пред МС още днес обещава и "Атака".

Обявеното увеличение на тока за бита с 9.79% все още не е окончателно и се прави най-вече заради Националната електрическа компания (НЕК), която само за година натрупа нов дефицит и задълженията й вече са над 3 млрд. лева. Исканото увеличение на електроенергията покрива само 20% от дефицита на НЕК. Лидерът на БСП-София Калоян Паргов обясни пред "Сега", че повишението на тока поставя българските граждани пред невъзможността да преживеят нормално зимата. Той нарече ДКЕВР "маша в ръцете на служебното правителство", което с взимането на непопулярни решения обслужвало ГЕРБ. От ДКЕВР отказаха коментар.

"Шок! Изнасяме газ за Украйна", съобщава на първа страница "Преса". Синьото гориво може да потече от юг на север след 5-6 години. България в момента е силно зависима от транзита на руски газ през Украйна. След 5-6 години обаче страната ни може да се превърне от получател на гориво в транзитен доставчик за размирната бивша съветска република. "Да изнасяме природен газ за Украйна е една от целите, които гоним в бъдеще", заяви служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов пред форума "Природен газ - инфраструктура, пазари и услуги". За да станат възможни такива доставки, България трябва да изпълни главната цел - да си осигури алтернатива на единствената засега тръба от Русия. По нея получаваме около 90% от горивото, необходимо за страната ни. Новите източници са Азербайджан и терминалите за втечнен газ. Затова е толкова важно да се изградят междусистемните газови връзки с Гърция и Турция, поясни министърът.

Цената на парното замръзва до Нова година, след като ДКЕВР отказа вчера на "Булгаргаз" увеличение от 1,69% на цената на природния газ от 1 октомври. При по-продължителна от 20-30 дни газова криза ще започне ограничаване на работата на индустриалните предприятия. "Ако спрат или дори намалеят доставките на газ от Русия, положението в България ще стане тежко. При всички положения ще има последствия за бизнеса.

Домакинствата, които използват газ за отопление, са едва около 3%", каза междувременно министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов при откриването на конференцията "Природен газ - инфраструктура, пазари и услуги", организирана от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК).

"24 часа" предупреждава: Шест оцветители и консерванти увреждат ДНК, създава се риск за развитие на рак. Български учени са удостоверили категорично това за 6 разрешени Е-та, които се добавят в храните. Тези Е-та се съдържат в консерви, в меса, оцветени сладкиши и колбаси, дъвки, бонбони, конфитюри, сосове, плодови сокове, десерти и дори в кафето. "Всяко увреждане на ДНК е потенциал за развитие на рак", подчерта доц.

Георги Милошев, ръководител на Лабораторията по молекулярна генетика в Института по молекулярна биология на БАН. Там са провеждани експериментите. Изследваните Е-та увреждат ДНК и в концентрации от 10 до 1000 пъти по-ниски от допустимите.

Надзорният съвет на НЗОК, чийто председател е Кирил Ананиев,ще гласува да наложи мораториум на включването на нови медикаменти в платения списък. Няма да се подкрепят и никакви промени, които биха увеличили разходите за медикаменти. Това пише в документите на надзора, с които "Труд" разполага.

Бременни си купуват конците, с които да ги шият след раждане. Принудени са да влизат в болницата и с куп други консумативи, които иначе им се полагат безплатно. За това алармираха родилки от Хасково. Подобен проблем има и в други градове, като причината за това са забавените плащания от страна на НЗОК и натрупаните борчове на здравните заведения към доставчиците. Над 400 млн. лв. са задълженията на държавните и общинските болници у нас, става ясно от справка, предоставена на "Телеграф" от здравното министерство.

Плащанията на работодателите догодина със сигурност ще са по-високи, информира "Капитал Daily". Причината е, че социалният министър Йордан Христосков административно увеличи минималните осигурителни прагове за 2015 г. с 4.2%. Решението засяга над половина от браншовете, в които работят около 2 млн. души. В тези сектори не беше постигнато споразумение между работодатели и синдикати. В останалите увеличение също има, но то е неравномерно.

В интервю за "24 часа" Олимпи Кътев, член на Политическия съвет на НДСВ, изразява убедеността си, че имотите на царя се отнемат заради апетити на олигарси. "Съдът залита в желанието си да докаже, че тези имоти са държавни, защото са били купени от Интендантството, което е държавен орган. Няма никакво значение дали Интендантството е частен, или държавен орган - имотите са купени от заплатата на царя. Ако се наложи за "Царска Бистрица" Симеон ще търси правата си в Страсбург", обяснява г-н Кътев.

Българските домакинства и бизнесът върнаха обратно парите си в банките след масираното теглене през юни заради кризата с КТБи криминалните атаки срещу ПИБ, е водещата новина на "Труд".

През август на депозити са вкарани над 1 милиард лева, сочи паричната статистика на БНБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 9 години

Пазарна икономика. Тя решава изборите. Който има пари е пръв по телевизиите, радиата, интернет, по тролеве е пръв, социолозите го величаят, вадят го рекордьор по проучванията, НПОтата му се мазнят, олигарсите му се кланят, накрая е пръв и по изборна технология защото и тя вързана с пари, влияе на служебния кабинет, слага си президент който посочи, всички искат да са му коалиционни партньори, щото иначе лидерите които не искат ги обявяват за луди или гееве. А ЧЕСТИТИВИСВОБОДНИИДЕМОКРАТИЧНИ ИЗБОРИ

15

П.П

преди 9 години

До ВЕЩИЦАТАПроблемът е че 70 процента не ходят да гласуват.И така минава номера с парите.Аз съм за задължителен вот.

14

Анонимен

преди 9 години

Коалициите са пагубни за България.Единственият ни шанс е еднопартиино управление.Всичко зависи от НАС.Сигнализирахте за неуместен коментар2435ОтговориРозмарипреди 9 минутиГерб ще има мнозинство и ще управлява не защото са безупречни специалисти а защото всички останали ДПС БСП Атака, включително Реформаторския Блок и партията на *** се провалиха в очите на избирателя. Кои с действия(кражби, фалити) , кои с купуване на гласове и безсмислено интригантстване в медийното пространство. Факт!Сигнализирахте за неуместен коментар23

fallback