Снимка: Булфото, архив

Според данни от Сметната палата, представени от експерти на институцията на редовното заседание на Изборния борд, до 9.30 часа днес има информация за общо 350 дарения, като паричните са в размер на 192 213,56 лева.

В това число не са включени средствата на кандидатите и членовете на инициативните комитети, информираха от Палатата, предаде БТА.

Още по темата
Общо безвъзмездно предоставените имущество и услуги са 190 бр. - 162 бр. движимо имущество, 4 бр. недвижимо и 24 бр. предоставени услуги. 439 общо са посочените социологически и рекламни агенции, както и агенции за връзка с обществеността.

От днес на телефон 02 982 22 32 гражданите могат да подават денонощно сигнали за нарушения на изборния процес.

За същата цел МВР предоставя и номер на факс - 02 982 56 46, съобщи експерт от главната дирекция "Охранителна полиция" в МВР.

До момента получените в МВР сигнали във връзка с изборния процес са 29, образуваните досъдебни производства са шест, а 160 са съставените протоколи. На тел. 112 са получени 19 сигнали от граждани, свързани с нарушения на изборния процес.

Представители на администрацията отбелязаха, че за чужбина са отпечатани 400 000 бюлетини, а за страната 7 575 000.

Представители на граждански организации акцентираха върху възможността за проследяване на движението на бюлетините до прибирането им след гласуването в районните избирателни комисии.

Членовете на Изборния борд дискутираха днес основно върху начина, по който се оповестяват изследванията на социологическите агенции в медиите. Професор Михаил Мирчев отбеляза, че много често се нарушава изискването да се отбелязва кой поръчва проучването /възложител/, изпълнител и източник на финансиране.

Освен това необходимо е да са посочени и данни по утвърдени стандарти като датата, в която е набрана информацията, колко души са обхванати, как е набирана информацията и дали изследването е представително. Той призова ЦИК и СЕМ за спешна реакция в тази посока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase