Снимка: БТА

Обстановката е спокойна, хората се готвят за изборите. Районните и секционните комисии са създадени с консенсус. Взети са всички мерки, за да се създадат условия за нормалното произвеждане на изборите. Това отчете премиерът проф. Георги Близнашки пред журналисти във Велико Търново, където е на посещение за участие в честванията на 106 години от Независимостта на България.

В Старопрестолния град премиерът разговаря с кмета на града Даниел Панов, с областния управител Георги Камарашев и с председателя на Общинския съвет Николай Ашиков.

Проф. Близнашки посети и новооткритите археологически разкопки на църквата Света Богородица, за която се предполага, че датира от 30-те години на 13 век.

„Надявам се, че ще можем да помогнем и финансово, за да може да се консервират откритията дотук. Очевидно цяла България се вълнува, когато се връщаме назад във времето и се откриват следите от нашите предшественици. Ще направим всичко възможно, при цялата тежка финансова ситуация“, каза премиерът.

Той призова по-заможните и будни граждани да откликват с дарения при такива значими случаи, каквото е направеното уникално откритие в подножието на Царевец. 

Открити са над 700 фрагмента от мозаечна икона и над 4000 фрагмента от стенописи, отбеляза археологът проф. Христо Вачев. За началото на археологическите дейности са били осигурени 20 хил. лв. от Министерството на културата, необходими са още 30 хил. за консервацията на обекта, посочи той.

При срещата на премиера с кмета Даниел Панов е бил обсъден въпросът за промяна на трасето на автомагистрала "Хемус" и приближаването му с 13 километра до Велико Търново.

Предстоят разговори в Министерството на транспорта с  всички заинетересовани страни страни, допълни проф. Близнашки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase