Снимка: архив, БулФото

Отказ от готовност за гласуване се наблюдава малко преди изборите, коментира социологът Стефан Георгиев предстоящия на 5 октомври предсрочен вот.

Имаме висока доза разочарование, като цяло имаме нелегитимност на политическата система, допълни той пред TV7. По думите му до урните ще отидат не повече от 3,5 млн. избиратели, като реалното число вероятно ще е 3,2 млн.

Още по темата
Политологът Първан Симеонов коментира, че в тази кампания няма голямо вдъхновение и нов играч, който да променя политическата система.

„Нещата клонят към дясноцентристко мнозинство, макар и трудно, с много условности. Нито една възможност не може да се отхвърли, интересно ще бъде колко точно мандата ще има първата партия, дали ще има мнозинство, дали ще се състави голяма коалиция“, смята Симеонов.

По думите му при очакваната по-ниска избирателна активност и бариерата за влизане в парламента е по-ниска, а това прави състезанието още по-интересно.

Стефан Георгиев каза, че са сигурни само трите големи партии – ГЕРБ, БСП, ДПС. Той допълни, че е много силна динамиката на малките партии, а избирателната активност е другата изненада, която може да повлияе на състава на парламента.

„Голяма част от българите намразиха говоренето за коалиции, това е една асоциация за задкулисни договорки“, посочи социологът.

Според него обаче трябва да свикнем с идеята, че коалициите са необходимо зло, защото ще се случват, а това в Европа е нормална форма на управление.

Първан Симеонов коментира, че в последните няколко месеца сме изпаднали в своеобразна политическа безтегловност и е важно политиците да поемат ясни ангажименти.

„Публиката вече е наясно, че лесни решения няма, и ще бъде готова да приеме дори известно количество непопулярни, но необходими мерки. Следващото управление на страната трябва да бъде решително в това отношение“, коментира политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase