Снимка: архив Булфото

Купуването на гласове с пари вече остава в историята. Все повече изборните търговци у нас действат със заплахи, че ще лишат избирателя от нещо, ако не гласува за уречения кандидат. Това обясни политологът Антоний Гълъбов пред БНР.

„Нашето наблюдение показва, че през последните годините все по рядко става дума за пари в брой. Много по често чуваме заплахи в обратна посока – гласувай за еди кого си, за да не ти вземем, не да не ти дадем“, обясни той. Според Гълъбов заплахите се реализирали през прекупвачи или изкупвачи на земеделска продукция или през хора, от  които зависи даването на социални помощи. Гълъбов изрази надежда, че служебното правителство, и в частност МВР, този път ще създадат сериозни неприятности за търговците на гласове.

Още по темата
През почивните дни вътрешният министър Йордан Бакалов съобщи, че се наблюдават кандидат-депутати, които се опитват да купят преференциален вот за себе си.

„Трябва да стане ясно, че преференциалният вот е привилегия на избирателите. Той не е въпрос нито на партийни сметки, нито на лични бизнес инициативи от кандидати, които се чувстват пренебрегнати от собствените си партии“, каза политологът. 

Антоний Гълъбов анализира, че предизборната кампания върви „вяло и гузно“. Според него досега партиите показват, че няма какво да кажат на избирателите си. „Те са безпомощни да акумулират смислена политика и смислени перспективи за развитие на България“, каза политологът. Той прогнозира, че в края на кампанията партиите ще прибегнат до много крайни средства на популизъм.

Срещата между лидера на ДПС Лютви Местан и президента на Турция Реджеп Ердоган е много ясен политически жест, анализира още Гълъбов. Той припомни, че Местан е първият политик от България, с който Ердоган се среща след избирането му за президент – дори и преди да разговаря с българския президент и премиер. Политологът напомни, че междудържавните отношения се формират само между легитимните органи на държавите.

Гълъбов изрази съмнение и че предметът на разговорите между Местан и Ердоган е бил за българския етнически модел, както съобщи след разговорите лидерът на ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase