Снимка: архив, Булфото

Изборът на лидер на Реформаторския блок, насрочен за утре - три седмици преди предстоящите парламентарни избори, ще доведе единствено до конфликти и впоследствие по-слаби резултати на вота. Тази позиция изразяват Движение "България на гражданите" и СДС в съвместна декларация.

Двете формации, водени съответно от Меглена Кунева и Божидар Лукарски, изтъкват, че в така създалата се ситуация изборът на когото и да било би довел само до демотивация на голяма част на членовете и симпатизантите на партиите в блока.

"СДС и ДБГ ще участват в изборни процедури в рамките на блока при ясни правила, регламентирани правомощия на изборните длъжности и гарантиран контрол от съответните колективни органи. До днес, ден преди насрочения форум, нито едно от тези условия не е изпълнено", се посочва в декларацията. 

Според двете партии провеждането на този форум е в противоречие с демократичните политически принципи и правила и обслужва единствено интересите на ГЕРБ.

"Нека всички да се съберем на 10 ноември, когато се отбелязват 25 години демокрация в България, за да потвърдим единството на Реформаторския блок и да вземем отговорни решения за бъдещото на блока и страната", призовават СДС и ДБГ. 

Те подчертават също, че безусловно подкрепят коалиция Реформаторски блок и с всички сили ще се борят за постигане на добри резултати на извънредните парламентарни избори на 5 октомври.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase