Снимка: БТА, архив
fallback

Министърът на културата Мартин Иванов ще настоява следващата година да бъдат отпуснати повече пари за култура.

Според него сега бюджетът за култура е "обидно, убийствено малък“.

Oще по темата
За 2014 година средствата на министерството са в размер на 120 млн. лева, а той ще поиска през следващата година 130 милиона лева.

„Иска ми се обаче и всички политически сили, участващи в предизборната кампания, да декларират, че ще се ангажират с обещанието всяка година да се увеличават средствата за култура, така че постепенно да достигнат до задължителния поне един процент от БВП“, е заявил Иванов на заседанието на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество към Министерството на културата, цитиран от пресцентъра на ведомството.

Синдикатите и работодателите са го подкрепили в желанието му да настоява пред финансовото министерство за значително по-голям бюджет за българската култура.

В същото време участници в Отрасловия съвет са предложили да бъде извършен и пълен анализ на сегашния модел за финансиране в областта на сценичните изкуства, възприет със старта на театралната реформа и се предложат известни корекции в механизма за финансиране, с цел да не се стига в края на всяка година до недостига на средства за театрите и оперите в страната.

„Публиката в театрите се увеличава, но притеснителното е, че всяка година се налага да се търсят и допълнителни средства за театрите, оперите и филхармониите, тъй като бюджетът за дотиране на продадените билети е строго фиксиран и не отчита този ръст на зрителите. Време е да потърсим решение на този изключително сериозен проблем, който неизменно се повтаря всяка година“, е отбелязал министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 9 години

Ами да, не ви се дават пари за култура пък после пищите-ужас ! какви са тея простотии "как са мяташ","колко са раздаваш" и т.н.

4

да кажем

преди 9 години

На министъра : добър ден и едно голямо чао!

3

Анонимен

преди 9 години

Интересно в качеството си на какъв ще иска повече пари? Или служебният премиер още не е обяснил на служебните си министри, че нямат никаква възможност за законодателна инициатива, нито пък за участие в бюджетната процедура?

fallback