Снимка: архив Булфото
fallback

Банковата система е стабилна, но трябва да се намери решение на ситуацията с КТБ, защото това може да има отражение на други банки, предупреди служебният премиер Георги Близнашки.

Той призова мажоритарния собственик на поставената под надзор банка Цветан Василев, който по думите на адвоката му е в Белград, да се върне в България и да съдейства на правосъдието за изясняването на ситуацията с банката, където самият той е вложил много средства и „където нещата отиват на зле“.

Oще по темата
Премиерът допълни, че България е правова държава, където всеки носи своята отговорност.

„Много ми се ще да опитаме да стабилизираме КТБ и в този смисъл цялата банкова сфера“, коментира служебният премиер и добави, че Цветан Василев е ключовата фигура за КТБ.

Близнашки обясни, че мярката за неотклонение, която беше обявена за Василев, е в зависимост от характера на обвиненията, които по думите на премиера са доста тежки.

„Ние сме цивилизована държава и тук нещата трябва да влязат в едно нормално русло“, заяви служебният премиер.

Относно заявката на адвоката на Василев Константин Симеонов, че ще обжалва мярката, служебният премиер коментира, че явно вече имаме и български принос - обжалване на мярката, без да е влязла в сила.

Финансовият министър Румен Порожанов обясни, че БНБ има своите притеснения от гледна точка на юридическите аргументи за решение за частичен достъп до депозитите и влоговете в КТБ.

„Със сумата до 1000 лева депозанти и вложители в КТБ са над 180 хиляди човека, част от тях може би са зависими от тези средства - пенсионери и хора с ниски доходи, които така биха занулили сметките си в КТБ“, добави той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 9 години

Кажи на ИНТЕРПОЛ !

24

Анонимен

преди 9 години

Близначки , толкова ли си *** или правите народа на такъв !ИТЕРПОЛ ще го докара, но не сте го обявили !

23

Анонимен

преди 9 години

Василев, върни се.....Близнашки, *** си...

fallback