Снимка: БТА

Съдбата на Корпоративна търговска банка не трябва да е финансова смърт. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров след дълго мълчание по казуса. Според обвинител №1 вложителите в банката нямат вина за кризата в нея. Затова според нeго те трябва да получат парите си в пълен размер, но след оздравяването й.

Разследването на криминални престъпления в КТБ не трябва да има отношение към финансовата съдба на банката, съответно към съдбата на вложенията на хората, коментира Цацаров. Той е категоричен, че решението за банката е виновните да понесат последствията, а те със сигурност не са вложителите.

Още по темата
„Не са виновни нито вложителите, които имат влогове до 1000 лева, нито тези, които имат влогове до 196 000 лева, не са виновни и вложителите, които имат над този размер”, каза още главният прокурор. Според него в създаването на ненормалната ситуация около КТБ участие имат и държавата, и политиците, и държавните органи.

Цацаров обясни, че хората не са виновни за това, че в продължение на години КТБ е била "скъпо банково украшение, поставено под похлупак от държавата".

Според него вложителите не могат да бъдат упреквани и затова, че са оставили парите си с висока лихва в тази банка, защото тя е съществувала в условията на банков надзор, който е създал най-благоприятните условия за нейното съществуване.

Главният прокурор беше категоричен, че разследването на престъпленията и нарушенията в банката ще стигне до край. Това се отнася както по отношение на длъжностните лица в нея, така и в БНБ, и по-специално в "Банков надзор". „Но финансовата смърт на КТБ не е решение за вложителите”, каза още Цацаров.

Обвинител №1 изрази лично мнение, че трябва "да се надскочи" законът за гарантиране на влоговете, да се търси път за финансово оздравяване на банката и да се мисли за вариант, при който всички вложители да получат парите си.

"Прокуратурата и лично аз бяхме обвинявани в какво ли не по случая с КТБ, но повечето от тези обвинения ги чух от хора, за които чета в страниците на досъдебното производство, има известна съпричастност към получаването на пари в брой от банката или от нейния собственик", коментира главният прокурор в отговор на въпрос.

Той допълни, че тези факти са били потвърдени в хода на разследването, включително от банкови служители. По думите му тези обвинения няма да спрат разследването по случая с КТБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase