Снимка: архив Булфото

Международната програма на президента и вицепрезидента до края на годината са останали необезпечени заради орязването на бюджета на държавния глава за тази година. Затова се налага актуализация на парите за администрацията на държавния глава. Това става ясно от становище на президентството, публикувано в страницата на институцията.

Уточнението идва ден след като стана ясно, че служебният кабинет отпуска още 980 000 лева на „Дондуков“ 2. Проектопостановлението беше публикувано на страницата на финансовото министерство.

Още по темата
Днес от президентството припомниха, че парите на Плевнелиев бяха намалени със 767 000 лева през 2014 година. Освен това с промени в закона за бюджета, влезли в сила на 12 август, средствата на държавния глава били орязани с още 544 450 лв. „Така бюджетът на Администрацията на президента за тази година е с общо 1 311 450 лв. по-малко в сравнение с предходната.“, изчислиха от „Дондуков“ 2.

Оттам уточняват, че при намаляването на средствата не са взети предвид вече поетите международни ангажименти на президента. Сред тях са срещите в рамките на ЕС, в 50-ата Мюнхенска конференция по сигурност в Германия, Срещата на върха на НАТО в Уелс и договорените много по-рано двустранни визити в Китай, Катар, Великобритания и др. От президентството допълват и че до края на годината предстоят още много важни международни форуми и срещи, в които президентът е поел ангажимент да участва.
 
„Именно невъзможността да се изпълни международната програма на президента и вицепрезидента, която се изготвя около година по-рано, и свързаните с тази програма протоколни разходи, както и дължимите суми към „Авиоотряд“ 28, налагат увеличение на бюджета“, се казва в съобщението от президентството. В него се уточнява и че независимо от готвеното увеличение, бюджетът на администрацията на държавния глава остава по-малък  от този за 2013 г. с 331 450 лв.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase