Служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов. Снимка: БТА, архив
fallback

В 21-ви век е факт, че има заплахи за териториалната цялост на европейски страни, смята служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Oще по темата
„Имаше териториална заплаха за Грузия, сега има за Украйна. Има замразен конфликт в Молдова, в Нагорни Карабах. Ние не можем да изключим преки заплахи и за България, а заплахата от хибридна война изглежда не толкова разбираема, защото не е свързана пряко с териториална заплаха, но пък води до отслабване, което означава пак да сме бедна страна“, коментира той по БНР.

Шаламанов съобщи, че работи със служебния външен министър за заседание на Междуведомствения съвет за интеграция в НАТО и европейската отбрана, за да бъдат превърнати в действен план изводите от срещата на върха на НАТО в Уелс.

Според него ползите за България могат да бъдат постигнати само чрез практически стъпки, предприети от наша страна по отношение на НАТО, ЕС и страните от региона.

„Тези стъпки са насочени към развитие на нашите способности, повече учения на наша територия, повече сътрудничество в рамките на Черно море и ангажиране на нашата индустрия и изследователски сектор със страните от НАТО“, добави той.

Във връзка с Плана за действие за повишаване готовността на Алианса служебният министър обясни, че той е пряк отговор на агресията на Русия с анексирането на Крим, но отчита и други рискове свързани с „Ислямска държава“.

В тази връзка България ще предприеме редица мерки.

„Сред тях са  разширяване на полигона в Ново село за учения на НАТО, като го свържем и с други учебни центрове на страни от Алианса, задълбочаване сътрудничеството в Черно море, ще направим всичко необходимо, така че в небето над България да могат да бъдат извършвани съвместни операции между нашата авиация и авиацията на съюзниците по гарантиране на въздушния суверенитет“, посочи като пример той.

Според него, за да се случат тези мерки, трябва да има съгласие по национална програма, която да гарантира и необходимите средства от националния бюджет.

Шаламанов смята, че повечето пари за отбрана ще дойдат от по-добро управление на бюджета.

„Виждаме, че трудно се събират данъци и такси, има високи нива на корупция, на контрабанда, лошо управление в много сектори, така че това е предизвикателство пред партиите. Просто ни трябва едно добро управление и при него да се заделят 2% от БВП за отбрана в рамките на 10 години. Аз считам, че България е достоен член на НАТО и ЕС и не трябва като Андрешко да се чудим как да се скрием от бирника, тези съюзи не са бирници“, настоя служебният министър.

Относно наводненията в някои части на страната Шаламанов посочи, че Българската армия ежедневно се включва в помощ на гражданските власти с хеликоптери за търсене, спасяване и евакуация, с модули за действия при наводнения, с осигуряване на топла храна, с медицински екипи.

„Имаме над 20 специализирани модули в цялата страна. Работим все по-тясно с МВР, така че да прехвърлим в „Гражданска защита“ необходимата техника, за да може тя да я използва, защото защитата е основно в рамките на МВР, на областни управители, обясни той и подчерта, че армията ще помага всеки път, когато има необходимост.

Според Шаламанов Министерството на вътрешните работи, във взаимодействие  с всички други ведомства, трябва да изгради необходимите системи за наблюдение и ранно предупреждение при всички видове бедствия и аварии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

134

Цветан Караилиев

преди 9 години

До NoxАко не сте си обърнали внимание и поради тази причина не сте си взели медикаментите навреме,навлизате в опасна фаза.Незабавно се свържете с лекар,инак ше плещите още по-големи глупости.

133

..

преди 9 години

До ГанчоПървата грижа на държавата откакто има концепция за държава е отбраната, и това е основното условие за да има всичко след нея, за да има държава изобщо. Не си продавайте свободата за един къшей хляб. Ами ако нашите деди го бяха направили това, щяхме ли да защитим съединението си - сбъднатата мечта на народа ни?

132

Ели

преди 9 години

Ясноо, подготвят ни дискретно за война, която явно се планира от НАТО и ЕС срещу Русия! И "заплахата за териториалната ни цялост е само удобен предтекст правителството да оправдае. предстоящите натовски. военни учения ! Защото то знае, че общественото мнение е против наша намеса в конфликта с Русия! Но тези ще въвлекат България във война с Русия и окото им няма да мигне!За толкова наивни ли ни смятате?!А ако ни нападнат все пак, никой не може да ни помогне. България вече е...довиждане:(

fallback