Снимка: БТА

МОСВ обмисля възможност и ще търси средства за допълнително подпомагане на пострадалите от наводнението в Берковица, съобщи в Сопот служебният министър Светлана Жекова, цитирана от БТА.

Още по темата
Тя уточни, че това може да стане чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, чрез ваучери за гориво, строителни материали и техника.

Както Dnes. Bg писа, след около 40-минутен проливен дъжд вчера река Берковска излезе от коритото си и понесе всичко по пътя си. В резултат една къща е почти съборена, а над 70 са наводнени, има евакуирани хора.

Засега нямаме сигнали причината за наводнението да е скъсана язовирна стена, каза Жекова и допълни, че според нея най-вероятно е интензивният, пороен дъжд, който се е излял за кратко време.

Според нея е по-добре да се търсят средства и съдействие с други институции при почистване на речните корита и канали, отколкото след като се стигне до наводнение да се дават много повече пари за обезщетения и изграждане на нови къщи.

Така ще спестим и неудобствата и проблемите за хората, коментира тя.

Жекова добави, че след анализа на щетите в Берковица е възможно за района да се направи също апликационна форма за помощ от фонд "Солидарност" на Европейския съюз.

Министърът на околната среда бе в Сопот по повод реализирането на проект за изграждане и модернизация на ВиК мрежата на общината.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase