Екатерина Захариева Снимка: БТА

Една от първите задачи на кабинета, когато се сформира новото 43-то НС, е да предложи актуализация на бюджета, обяви вицепремиерът Екатерина Захариева.

Захариева и министри от икономическия екип заявиха, че във ведомствата липсват пари и са сключвани необезпечени договори.

Няма никакви пари за зимно поддържане, обяви вицепремиерът. По думите й за това са необходими над 12.5 млн. лева и ако през октомври завали сняг, ще трябва да се търсят отново резерви от бюджета.

Само за първото шестмесечие спадът на преките чуждестранни инвестиции е с 23% спрямо същия период на миналата година. Това води нестабилността е липсата на доверие в институциите, изтъкна тя.

Захариева заяви, че само в МЗХ дефицитът е над 60 млн. лв, а в МОСВ – над 5 млн. лева. Над 1.1 млрд. лева са разходите от националния бюджет по проекти по ОП „Околна среда“, които не са възстановени от ЕК заради спирането на осите на програмата.

В МРР и Агенция „Пътна инфраструктура“ липсата е за 66 млн. лв. - по сключени, но необезпечени договори.

Заварихме една изцяло спряна и една частично спряна оперативна програма, напомни Захариева.

По думите й във всички оперативни програми е заварено недоверие от страна на възложителите към управляващите органи.

По ОП „Транспорт“ има 5 рискови проекти – 2 в пътния и 3 в жп сектора, които трябва да бъдат завършени до края на следващата година, за да не бъдат загубени пари по тях.

Захариева каза, че един от тях е лот 4 на АМ „Струма“, на който вече са направени 4 проверки на място и в две от тях там не е имало почти никаква техника. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase