Явор Куюмджиев Снимка: БТА
fallback

Служебното правителството е отрядът за мръсни поръчки на ГЕРБ, защото продължава политиката на партията на Бойко Борисов в областта на енергетиката, твърди Явор Куюмджиев от БСП.

Причина за коментара му стана изказването на енергийния министър Васил Щонов, че поскъпването на тока е неизбежно и вероятно през следващите години цената на електроенергията ще скочи с 50 на сто.

„Това е поредното доказателство, че служебното правителство е отряд за мръсни поръчки на ГЕРБ, защото те не са влезли във властта чрез избори. Това са лобисти и говорители на едрия капитал, на т. нар. инвеститори в енергетиката, които искат да продължат да печелят огромни суми на гърба на българските граждани“, обвини Куюмджиев.

Oще по темата
През 2013 г. в последните дни на кабинета на Бойко Борисов ДКЕВР поиска поскъпване на тока с 45 процента, а сега Щонов говори за 50 на сто, припомни пък енергийният експерт на левицата Таско Ерменков.

Куюмджиев добави, че 30 на сто от разходите в системата отиват за плащане на енергията от ВЕИ-та, електричеството от които пък е само 5 процента.

Според социалиста и президентът Росен Плевнелиев също е част от схемата за задкулисието в енергетиката, защото по негова жалба Конституционният съд обяви за противоконституционна 20-процентната такса, наложена върху приходите от вятърните и слънчевите електроцентрали.

Куюмджиев разкритикува и създаването на Енергийния борд, което определи като абсурдно.

„Това е допълнително доказателство за опита за задкулисна подмяна на легитимните политики в енергетиката. Първо кой е избрал тези хора, как ще влязат в борда, кого представляват освен корпоративни интереси, защото там влизат представители на ЕРП-тата, на ВЕИ-тата, а държавната енергетика ще има 1-2 представители, за нас това е нарушение на основните демократични принципи. На базата на какво те ще влязат в този борд и кой позволява на служебното правителство да надхвърля правомощията си“, нападна още той.

Според Таско Ерменков очевидно сега продължава политиката на ГЕРБ.

Тя е насочена към прехвърляне на всички тежести в енергетиката върху крайния потребител, а най-лесно е да решиш едни тежки проблеми, като натовариш цената и накараш клиентите да я плащат, смята той.

Социалистите разкритикуваха и искането на оставки на членове на ДКЕВР.

„Правят опити за подмяна на един независим регулатор от служебно правителство, чиито задачи са само да организира изборите. Това е опит да се подмени съставът на ДКЕВР и да се назначат послушковци и така да падне и последната бариера за защита на потребителите“, коментира Ерменков.

Според Куюмджиев пък е много вероятно днес или утре още един член на БЕХ да бъде уволнен и на негово място да бъде назначен Владимир Денчев, който пък по думите му е дясната ръка на предишния шеф на БЕХ Михаил Андонов от квотата на ГЕРБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

101

до 111

преди 9 години

Смотан смени дилара...

100

КНСБ

преди 9 години

Който не е с БСП не им е угоден и,естествено,заслужава само хули,обиди и яко плюене:))) То ва и правят ***,пардон,соцдругарите сега - ами как иначе?! Или си с БСП,СТОЛЕТНИ ЦАТА, ДОКАЗАЛА СЕ през годините партия изяждаща своите най-способни дейци,или си аут и зъл демон! Вижте се,алчни личности,за толкова години ВАШЕ УПРАВЛЕНИЕ докъде ни докрах те ?! ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА,а сега искате да ни вземете и малкото,което ни е останало! Срам и позор за вас !Стига сте ламтели за влласт !!!

99

Ани

преди 9 години

Да си спомним приказката за лъжливото овчарче. СерГея се хвалеше с чужди инвестиции като сключваше неизгодни за България договори. Той вземаше 20% мито и говореше за 8 милиарда резерв. После обаче някой трябваше да плаща сметката. Колкото за легитимността на предното правителство след Костинбродската инсинуация е по-добре да не се говори защото Гьобелс се е превъртял седем пъти в гроба от яд че не е измислил такава инсинуация. Въобще социалистическа гнус.

fallback