Снимка: архив, Reuters
fallback

Текущото управление на дълга не застрашава фискалния резерв и плащанията от страна на държавата. Това каза университетският преподавател и бивш министър на финансите проф. Христина Вучева пред БНР.

Тя коментира, че служебното правителство не може да се захване с процедура за емитиране на дълг. Без работещ парламент не може да се гласува промяна, защото по думите й искането за заем е практически искане да се промени Законът за Бюджет 2014.

Повод за коментара е вчерашното изявление на Бойко Борисов, който поиска служебното правителство незабавно да започне процедура за нов дълг. Според финансовия експерт на партията Владислав Горанов само до края на 2014 г. се нуждаем от 4,5 млрд. лева допълнителен държавен дълг, а с плащанията в началото на 2015 г. се нуждаем от общо 6 млрд. лева.

Oще по темата
Вучева коментира, че не са много верни числата, изредени от ГЕРБ, тъй като ежедневната работа по управление на дълга е по един календар на емисии и плащания. "Това с нищо не променя състоянието, което ще имаме до края на тази година", каза финансистът. Наскоро служебният финансов министър в свое интервю каза, че всъщност разполагаемите средства в държавния резерв са напълно достатъчни да се покрият всички ангажименти до края на годината, допълни тя.

„Съвсем друга тема е дали новото правителство, което ще бъде избрано през октомври, има нова политика и тогава ще внесе в НС искане за актуализация на бюджета. Тогава може да се поиска увеличение на емисиите на държавни ценни книжа (ДЦК) до края на годината, но това е малко вероятно. Може да има актуализация, но според мен тя едва ли ще засяга дълга за 2014 г.“, смята експертът.

По повод думите на Горанов, че държавата би могла да се окаже в една много тежка ликвидна криза, без възможност да финансира текущите си разходи, Христина Вучева заяви: „Г-н Горанов е прекарал значителна част от професионалното си развитие в Министерството на финансите и знае, че терминът ликвидност е характерен за корпоративния сектор, банките и търговските дружества. Понятието по никакъв начин не се свързва с държавния бюджет“.

Държавата може да забави плащанията, но е сигурен платец, обясни експертът. Не са точни изнесените факти, най-малкото са интерпретират неточно – те са свързани с текущото управление на дълга и няма заплаха за фискалния резерв до края на годината, както и за поддържането на всички ангажименти за плащания, разясни тя.

Според Вучева ще бъде "много тъжно", ако следващото правителство слее НАП и Агенция "Митници". Тя определи идеята като неподходяща предвид функциите и задачите на двете звена. 

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

men

преди 9 години

последните две правителства не си довършиха мандатите. следващото дали може да висне от балконите на министерски съвет?

32

NORMALEN

преди 9 години

KAKVOTO KAGAT OT GERB E LAGA -TAKA CE BOG DA GI PROSTI

31

гост

преди 9 години

И какво стана сега,боко тиквата-"утвърден"финансист и икономист,консултиран от другия корифей на финансите в Герб-Горанов,а може би и от още по голямата разбирачка по финаси и икономика-Менда ПУНДОВА пак са хванати по бели ***,нямат пари,нямат наследство което да профукат,както профукаха 1,4 милиарда частни пари от здравната каса,както профукаха незнайно защо 8милиарда резерв.Но не се знае кой ще е наследника след 5 октомври,боко тиквата не е много сигурен вариант,колкото и да си мисли об

fallback