Лютви Местан. Снимка: БТА

След изборите трябва да се търси формула за стабилно управление и на широко политическо съгласие. Тази теза разви лидерът на ДПС Лютви Местан, след като внесе документите на партията си за участие в изборите през октомври. Според него не трябва да се уморява избирателят с избори до дупка и движението ще продължи да търси изход от политическата криза.

„След близо двугодишен период на политическа нестабилност, в която ни се наложи да преживеем пет правителства, страната се нуждае от спокойствие. Затова на тези избори гласът на ДПС ще е глас за националното съгласие, за да намерим формулата на политическата стабилност“, каза Местан.

Той обясни, че партията му не си е поставила за цел да бъде втора, трета, четвърта политическа сила. „За нас това е вторичен проблем“, каза лидерът на ДПС и допълни, че е важно избирателите да оценят платформата и ролята на партията за намиране на изход от политическата криза.

Местан отново повтори въпроса си какво ще се прави, ако и на тези и на следващи избори избирателят не даде категорично властта на нито една партия.“Какво ще правим? Ще уморим избирателя с избори до дупка? Това е неприемливо“, каза той.

Лидерът на ДПС беше категоричен, че след вота трябва да се търси широко политическо съгласие, защото реформите, които предстоят България да реализира, няма да са по силите и на най-мощната партия.

„Независимо от резултата трябва да положим усилия за формула за политическа стабилност“, каза той, коментирайки заявката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да върне мандата, ако няма 121 депутати.

Лидерът на ДПС също се включи в критиките срещу служебния кабинет за това, че не е отдалечен еднакво от всички партии. Подобни обвинения вече отправиха Реформаторите и БСП.

„Не бих искал да избързвам с генерални оценки за служебния кабинет, но струва ми се, че се усеща необходимост от малко повече усилия от страна на служебния премиер и кабинета за преодоляване на - според мен, основателните съмнения, че кабинетът не е равноотдалечен от всички политически сили“, каза той и допълни, че това е нещото, което трябва да се иска от един служебен кабинет.

ДПС внесоха 10 012 подписа в ЦИК и дадоха да се разбере, че следващата седмица ще обявят водачите на листите си и техния състав.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase