Бившият икономически министър Драгомир Стойнев. Снимка: архив, БТА
fallback

За една година на власт бившият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев е успял "да върне България на енергийната карта". В ефира на „Нова телевизия” той коментира, че целта му е била страната да развива ядрената енергетика и индустриализацията.

Стойнев определи сключеното споразумение с Westinghouse като прозрачно, а проектът - като инвестиционен, който ще донесе нови работни места. Според него следващото правителство може да прекрати споразумението и да спре строителството на седми блок.

„Трябва веднъж завинаги да решим в България ще имаме ли и ще развиваме ли ядрената енергетика, или ще бъдем страна на моловете”, заяви още бившият енергиен министър.

Oще по темата
Той обясни още, че на правителството на Пламен Орешарски „не му е останало време” да рестартира проекта за строителство на АЕЦ „Белене”, а като цяло кабинетът е подкрепял още и удължаване на експлоатацията на пети и шести блок, защото проучвания са показали, че в следващите 40 години Балканският регион ще повишава потреблението на електричество.

Стойнев коментира още и проекта за строителство на газопровода „Южен поток”, защото по думите му около него има много инсинуации. Издаденото в последния момент разрешително за строеж не противоречи нито на взетото решение за замразяване на проекта, нито на наказателната процедура от Европейската комисия по казуса, смята той.

Разрешителното за строеж на компресорната станция в Паша дере и на още два подобекта на „Южен поток” са „довършителни действия”, а не нова тръжна процедура, разясни Стойнев.

Той беше категоричен, че участието на фирми на Делян Пеевски и Цветан Василев в проекта са само слухове. Официалната информация в Търговския регистър не потвърждавала подобни съмнения.

„Решенията (да излязат от проекта – бел. ред) са си на фирмите, аз не мога да влияя там”, отговори Стойнев на въпроса дали той е наредил разместване на компаниите в консорциума, избран да изгради газопровода.

Припомняме, че преди няколко дни Драгомир Стойнев съобщи пред bTV, че две български компании са се отказали от проекта и в него остават само "Главболгарстрой", ПСТ и "Понс".

Тогава бившият енергиен министър допълни, че е поискал "тези фирми да ги няма", заради "шумове в медиите и публичното пространство" и затова се е случила промяната.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

74

Анонимен

преди 9 години

Или АЕЦ, вика, или сме щели да бъдем страната на моловете.Абе ей.......! Аз мол не съм строил, нито си пазарувам от тях. Някой да ги е карал инвеститорите да си правят такъв? НЕ!Ай прав му път на тоя. Дори една година му е била прекалено много.

73

Анонимен

преди 9 години

До Анонимен 68Не се храни повече с вилица и нож. А най-добре си сложи ризата с дългите ръкави.

72

Анонимен

преди 9 години

До 69Тъпак!

fallback