Светлана Жекова. Снимка: архив, БТА

Служебният министър на околната среда и водите Светлана Жекова ще има трима заместници. Жекова обяви на пресконференция, че основен приоритет на ръководния екип на министерството е размразяване на средствата по оперативна програма "Околна среда".

Работата няма да е лека, но ще мобилизираме всички усилия, за да постигнем максималното, обяви Жекова, цитирана от БТА.

Заместник-министър Атанаска Николова, която беше зам.-кмет на Бургас, ще отговаря за еврофондовете по околна среда и въпросите, свързани с Европейския съюз и електронното правителство. На нея ще се разчита и за връзка с бенефициентите.

Владимир Дончев е заместник-министърът, който ще отговаря за управление на водите и Национална служба за защита на природата. Той е заемал различни експертни длъжности в МОСВ, включително директор на Дирекция "Води".

Заместник-министър Бойко Малинов ще има сериозни и нелеки ресори, каза Жекова. Сред тях са превантивната дейност, управление на отпадъците, опазване чистотата на въздуха. Той също е дългогодишен кадър на МОСВ.

Сред приоритетите в работата на екипа са успешно приключване на действащата ОП „Околна среда“ и договаряне на новата програма за следващия период до 2020 г.

Фокус ще бъде поставен върху изменението на климата и изготвянето на стратегия, превенцията от наводнения и плановете за управление на речните басейни. Предстои приемане на националния план за управление на отпадъците. По думите на Жекова на преден план трябва да бъде изведена и енергийната ефективност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase