Снимка: БТА, архив

Служебният кабинет ще направи преглед на областните управи, даде заявка премиерът проф. Георги Близнашки, след като днес правителството започна с рокадите сред губернаторите.

Както Dnes.bg писа, нови областни управители са назначени в Благоевград, Пловдив,  Русе, Монтана, Плевен.
Близнашки заяви, че се търси ефект, ориентиран към по-добра и по-качествена работа. Той обаче обеща, че правителството „няма да стига до крайности“.

Още по темата
Премиерът не пожела да влезе в подробности за мотивите, като заяви, че това е изключително право на Министерския съвет.

В Благоевград областен управител става икономистът Димитър Димитров. Той е завършил УНСС и има редица специализации по мениджмънт в България и чужбина. Бил е икономически и изпълнителен директор на „Благоевград – БТ” АД и председател на Борда на директорите на дружеството. Общински съветник е в периода 2003-2007 г. От 2013 г. е управител на „Деметра” ЕООД.

В Пловдив губернатор ще бъде Розалин Петков - заместник-кмет на Община Пловдив в последните три години, а преди това заместник областен управител на Пловдив. Магистър е по счетоводство и контрол от ВИНС – Варна.

В Русе поста ще заеме Симеон Иванов, главен секретар на Областната администрация. В нея той е заемал различни длъжности от началото на 2010 г. Преди това е работил в областта на гражданската защита. Магистър е от ВСУ „Черноризец Храбър” по специалността „Защита на населението при кризи от неконвенционален характер”.

Нина Петкова, която ще бъде губернатор на Монтана, е магистър по икономика от УНСС, има и следдипломна квалификация по право в Института за следдипломна квалификация към университета. В периода 2011-2013 г. е била заместник областен управител на Монтана, а след това е работила като координатор във фирма „Варвара 2”.

За областен управител на Плевен е назначен главният архитект на общината Бойко Балтаков. От 2009 г. до 2013 г. е бил заместник областен управител. Завършил е архитектурно и градоустройствено проектиране в УАСГ – София.
Кабинетът актуализира и състава на представителите от своята квота в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

От състава на Надзорния съвет са освободени досегашните министър и заместник-министри Хасан Адемов, Светлана Дянкова, Людмила Елкова, Чавдар Славов и Анна Янева. Новите представители на държавата са вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков, заместник-министърът на труда и социалната политика Петя Евтимова, заместник-министърът на здравеопазването Любомир Бакаливанов, директорът на дирекция „Държавни разходи“ в МФ Владимир Петров и главният секретар на МИЕ Владимир Туджаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase