Снимка: БТА, архив

Отпуснатите през миналата седмица от Министерство на финансите /МФ/ 166 млн. лева, вече са разплатени на 38 общини, представили верифицирани разходи по проекти, финансирани от оперативна програма "Околна среда" /2007-2013 г./, съобщи служебният екоминистър Светлана Жекова, цитирана от БТА.

Още по темата
Средствата се отпускат от държавния бюджет за строителни и други дейности по проектите заради спрените плащания по програмата от Брюксел.

Имаме уверението на Министерството на финансите, че ще продължат ритмичните плащания от страна на бюджета, но за целта трябва да напреднем с верификациите, отбеляза Жекова.

За верифициране се подготвят проекти за 304 млн. лева, но това е сложен процес и капацитетът в МОСВ, колкото и да е експертно издържан, не е достатъчен да се справи с такова огромно количество, посочи екоминистърът.

За да се ускори работата, МОСВ е поискало от МФ съдействие и помощ, чрез командироване на експерти и е получило уверение, че това ще се случи. От бързата верификация на новите искания за плащания, зависи удовлетворяването им от бюджета, коментира Жекова и предположи, че за месец ще бъде постигнат напредък.

По повод наводненията в Мизия, Светлана Жекова каза, че ще посети района при първа възможност.

 Заместникът й Владимир Дончев информира, че предстои външно съгласуване на поправките в Закона за водите, свързани с директивата за наводненията. По думите му до октомври ще има готов вариант на промените, които следва да гласува новото Народно събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase