Снимка: Булфото, архив

В момента в 20 перспективни и бързо растящи пазари от Азия, Близкия Изток и Африка, чакат Министерството на икономиката да отвори служби за търговско-икономически връзки. Бързата реакция на новия министър е задължителна, защото може да бъде една от мерките за компенсиране на българските производители на зеленчуци и млечни продукти заради изгубения пазар в Русия, заяви Драгомир Стойнев, бивш министър на икономиката и енергетиката, цитиран от пресцентъра на БСП.

Още по темата
Според него става въпрос за пазари като Обединените арабски емирства, Оман, Саудитска Арабия, Катар, Иран, Ирак, Алжир, Тунис, Пакистан, Армения, Туркменистан и Монголия.

„Това са страни, в които държавната воля за насърчаване на двустранните търговски отношения е ключова. Затова като министър на икономиката поисках допълнителен бюджет и щатни бройки за отваряне на търговски представителства на България там. Сега новото ръководство на министерството трябва бързо да довърши изпращането им с конкретни задачи“, посочи Стойнев.

По думите му в Министерството на икономиката и енергетиката има предварителен анализ на различни сценарии на санкции и в него е предвидена сегашната ситуация.

„Притеснен съм от липсата на бърза реакция за ефектите върху българските производители на селскостопански и хранителни продукти, които попадат в забранителния списък на руското правителство, в резултат на наложените от ЕС санкции на Русия. Да не се успокояваме с факта, че забраната за внос засяга само около 2% от нашия износ към Русия. Това са десетки хиляди работни места“, коментира още той.

Според Стойнев обаче много по-рискови са непреките ефекти, защото стотици български производители на зеленчуци и млечни продукти ще пострадат, тъй като ще се окажат под натиска на големите субсидирани европейски производители.

„След забраната да работят на руския пазар те ще търсят реализацията на продуктите си на други близки пазари, включително и на българския, където ги чакат големите европейски търговски вериги“, предупреди Драгомир Стойнев.

Той призова служебният министър на икономиката и ресорния вицепремиер да съберат българските производители и да обяснят какви са преките, но и косвените последствия и да предложат мерки за компенсация.

Поставянето на конкретни задачи на търговските ни представителства в чужбина за подкрепа на българския износ в засегнатите сектори е само една от тях, смята Стойнев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase