Снимка: Булфото, архив
fallback

Бъдещето на новия реактор на АЕЦ "Козлодуй" е под въпрос, след като вчера електроцентралата публикува акционерното споразумение с Westinghouse, в което се посочва, че то ще влезе в сила след одобрение от следващото правителство. Това заяви за България Он Ер бившият шеф на електроцентралата Валентин Николов.

По негови думи не са спазени няколко изисквания от закона на Енергетиката и от Закона за безопасно използване на ядрената енергия.

Документът е непълен, тъй като клаузи в него се пазят в тайна по настояване на американската компания.

Споразумението беше подписано на 1 август тази година.

"В Закона на енергетиката и от Закона за безопасно използване на ядрената енергия ясно са посочени стъпките, по които изграждането трябва да върви. Имаше ведомствена комисия от всички министерства, която беше направила пътна карта на начина на изграждане на седми блок. Имаше и НС, което казва, че е препоръчано от правителството да направим международен търг с технологиите лека вода под налягане и този международен търг да посочи изпълнителя на този проект",  коментира Николов:

В момента се заобикалят тези закони, категоричен е той. По негови думи все още не е ясна цената на проекта и какво точно влиза в нея. Не е намерен и инвеститор, който да отговаря за проекта, допълни експертът. Според него именно заради това проектът може да пропадне.

Пълният коментар в следващия видео материал:

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Rizov

преди 9 години

Какво правим след 2050 та ако няма 7 ми блок на Централата ???Реакторат от Беленте трябва да е сложен в Козлодуй за да сме обезпечени за още 50 години иначе сме мьртви

30

ognyanz

преди 9 години

И новите ще искат комисионна. След като я получат, изведнъж ще се окаже, че проектът е изгоден.

29

ТОЯ ТЪПАН

преди 9 години

не е ли в затвора

fallback