Снимка: архив Булфото

Бившият енергиен министър Драгомир Стойнев ще дава обяснения пред партийните си другари днес за сключеното споразумение с "Уестингхаус"  за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“. За подписването му стана ясно в последните дни на мандата на предишното правителство. То изненада мнозина, включително и хора в БСП. В последните дни редица ключови фигури в партията атакуваха Стойнев за споразумението и обявиха, че то е било сключено зад гърба на партията.

Затова и се очаква бившият министър да бъде подложен на сериозна критика. Изпълнителното бюро на социалистите и след това Националният съвет на партията ще обсъдят подписаните документи.

Още по темата

Въпреки атаките доскорошният енергиен министър е убеден, че БСП няма да се разграничи от него заради Уестингхаус. „Малка част от хората, близки до Румен Овчаров, имат някакви притеснения, но те ги имат през цялата година, откакто съм министър“, каза Стойнев пред bTV.

Ексенергийният министър съобщи, че не е подписвал договор за строителство с американската компания, а само акционерно споразумение за създаване на съвместна компания. То не е подписано от мен или от Пламен Орешарски, а от директора на „Козлодуй“ Иван Генов, каза още Стойнев.

Той беше категоричен, че подписването не обвързва финансово България и няма да се правят никакви финансови разходи заради него. „Това е един безплатен билет, за да почнем разговори с банките кредиторки“, каза още Стойнев. Според него, ако финансовият модел не удовлетвори България, „всичко приключва“. Същото щяло да се случи и ако служебното правителство реши, че такъв проект не ни трябва.

Стойнев разказа, че няма тайни около споразумението. Той припомни, че правителството има три публични решения по въпроса, а ръководството на Уестингхаус се е срещало както с БСП, така и с ГЕРБ, Реформаторския блок и президента Росен Плевнелиев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се включи по телефона, за да репликира на Стойнев. “Уестингхаус идваха, но те нямаха цена“, каза той. Борисов обвини ексминистъра в лъжа за думите му, че американците били инвеститори. „Те не са инвеститори , те са продавачи, Стойнев,търговци“, опонира Борисов.

Той обвини бившия министър и в лъжа за твърдението му, че подписаното споразумение няма да ни струва нищо. Според Борисов то ще ни излезе най малко 30 млн. долара. „Ако заложите 5-6 реактор, няма банка, която да не ви даде пари“, каза още Борисов и обвини Стойнев, че подписва споразумение, без да знае параметрите по него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase