Служебният кабинет проведе първото си заседание. Снимка: БТА

Служебният кабинет предлага Кристалина Георгиева за върховен представител по въпросите на външната политика на ЕС. Решението е взето на първото заседание на новото правителство, което по-рано официално пое властта.

Служебният премиер проф. Близнашки заяви, че ако тя заеме този пост, това ще бъде огромен успех за българската дипломация.

Още по темата
„Ще направим национално усилие нашият досегашен комисар да получи по-висок пост“, декларира той. Близнашки не отговори на въпрос за какъв ресор ще настоява страната ни, ако не успее да се пребори за по-високия пост.

Играем за победа, ако не успеем, тогава ще мислим за други варианти, посочи той и допълни, че страната ни има силен кандидат и „твърде съществени шансове“. Както и да се развият събитията, заставаме зад тази кандидатура, подчерта той.

Служебният външен министър Даниел Митов заяви, че Кристалина Георгиева не се нуждае от представяне и би била чудесен върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи.

Митов също декларира, че в тази посока ще бъдат положени всички усилия.

Служебният премиер смята да разговаря и с президента на ПЕС Сергей Станишев, когото ще убеждава за подкрепа на кандидатурата на Кристалина Георгиева и загърбване на партийните пристрастия. Близнашки беше дългогодишен член на БСП, но беше изключен от столетницата, след като подкрепи протестите срещу кабинета „Орешарски“.

На първото си заседание служебният кабинет е взел решение да предложи на президента с орден „Стара планина“ да бъдат наградени посланиците на Франция и на Германия Филип Отие и Матиас Хьопфнер.

Френският дипломат си тръгна от страната ни без орден през есента на миналата година, а германският посланик напуска България сега. Двамата бяха разкритикувани от бившия външен министър Кристиан Вигенин за общото им писмо през юли миналата година, с което подкрепиха протестиращите срещу кабинета „Орешарски“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase