Снимка: архив, БТА

Последното заседание на 42-рото Народно събрание започна без проблем – 142 депутати от БСП, ДПС и ГЕРБ формираха кворума. Веднага след това народните представители на Бойко Борисов напуснаха пленарната зала. В нея останаха само трима от ГЕРБ – Цецка Цачева, Менда Стоянова и Десислава Атанасова.

Така Борисов спази обещанието си да помогне за приемане на промените в бюджета на Здравната каса, въпреки че извади партията си от парламента. Макар и депутатите му да не са в пленарната зала, БСП и ДПС сами ще могат да приемат измененията.

Още по темата
Самият Борисов не се появи в Народното събрание. Той не се е появявал от четвъртък, когато обяви, че напуска парламента.

Очаква се на днешното заседание депутатите да приемат на второ четене актуализацията на бюджета на Здравната каса. Парламентът изтегли от дневния си ред промяна в бюджета на републиканския бюджет, която предвиждаше да се вдигне таванът на дълга.

На заседанието няма да се обсъжда и допълнителни правомощия за служебното правителство, които да му дадат възможност да сключва споразумения с чужди държави и международни организации за теглене на нов дълг.

Началото на последното заседание започна с израз на съчувствие към пострадалите в наводнените райони. То беше отправено от председателя на Народното събрание Михаил Миков.

Той изненада депутатите и с подаръци, които ги чакаха на депутатските банки. Те представляваха кутии, увити в червено. Миков не разкри какво се крие в тях, но изрази надежда, че ще напомнят на народните представители за усилената им работа в парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase