Кристиан Вигенин. Снимка: БТА

Санкциите, които наложи ЕС на Русия заради кризата с Украйна, няма да се отразят пряко на България, убеден е министърът на външните работи в оставка Кристиан Вигенин.

Той уточни, че на практика финализирането на процедурата приключва днес и затова не може в детайли да говори по самите елементи на санкциите.

Още по темата
Иска ми се това да бъдат последните санкции, които се налагат по отношение на Русия, защото всички следващи стъпки, ако се върви в тази посока, биха могли да доведат и до потенциални загуби за България, отбеляза Вигенин, цитиран от БТА.

На въпрос дали ще бъдат засегнати проектите по модернизация и ремонти на руска техника, Вигенин уточни, че тези санкции няма да засегнат вече действащи договори, а продължаването им няма да се счита за нов договор.

Кристиан Вигенин заяви, че подкрепата, декларирана от премиера в оставка Пламен Орешарски на 16 юли за кандидатурата на Кристалина Георгиева за върховен представител за външната политика, не е била едностранна, а той самият също е изразил такава подкрепа.

Ако съм имал известен критичен тон по отношение на процедурите, те не са свързани с личността на Георгиева, а с начина, по който едностранно от президента тази кандидатура беше обявена в телевизионно предаване, коментира Вигенин.

Според него е можело и е било нужно да има консултации, да се обмисли кои са важните за България ресори и кои са подходящите кандидати.

Ако Кристалина Георгиева има амбициите да заеме този пост, мисля, че сега е времето да започне да коментира и външнополитически въпроси, отбеляза още Кристиан Вигенин.

Хубаво е междувременно да се водят разговори за възможни други ресори, посочи още той.

Вигенин отбеляза, че постът върховен представител за външната политика е представителен, но преките ползи за страната ни от него са по-малки, отколкото от някои други ресори, които не изглеждат чак толкова престижни.

Според него би било добре да се проведе някаква форма на консултации какви са очакванията от българския еврокомисар.

Която и да е номинация ще получи и моята персонална подкрепа, декларира Вигенин. Той отбеляза, че като външен министър се е срещал с Кристалина Георгиева, обсъждали са важни въпроси и не са имали противоречия. Въпросите, които повдигнах, са изцяло принципни, подчерта той.

Иначе Вигенин обобщи резултатите от работата си като външен министър с висока оценка.

„Излизам от министерството с чувството на изпълнен дълг към държавата, към българската външна политика“, заяви той.

Министърът в оставка коментира, че изминалата година е преминала в сложна вътрешнополитическа среда, но въпреки всичко българската външна политика е била стабилна, предсказуема и е постигала своите цели.

Вигенин коментира, че тази година е била изцяло доминирана от събитията в Украйна. Това ще бъде и ще продължи да бъде изпитание и за следващото правителство, не само за България, но и като цяло за ЕС и НАТО, допълни той.

Министърът посочи още, че е посетил всички столици на страните, през които минава "Южен поток". Всяка една от тези страни държи на този проект, той е важен за енергийната сигурност на Европа като цяло, но особено на Югоизточна Европа и част от страните от Централна Европа, коментира той. Разчитам, че диалогът между ЕК и руската страна ще продължи, посочи Вигенин.

Страна член на ЕС не може да реализира проект, който не е по европейските правила, но има много детайли, които при добра воля могат да бъдат решени, подчерта Вигенин. Той отбеляза, че въпреки кризата в Украйна, този проект не трябва да става жертва на тази криза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase