Антон Кутев, Снимка: Булфото, архив

Абсурдно е правителство в оставка да прави актуализация на бюджета, категорично заяви депутатът от „Коалиция за България“ Антон Кутев.

Няма да позволим това, отсече той в ефира на Нова телевизия. По думите му БСП има последователна позиция относно бюджета и никога не са подкрепяли грешните решения на кабинета „Орешарски“, а само правилните.

Не Чобанов, не Орешарски, брат ми да предложи 3 млрд., които не са нужни на държавата, няма да го подкрепя, заяви депутатът, като допълни, че правителството не е съгласувало актуализацията на бюджета с БСП.

Още по темата
По думите му в бюджета на този етап има достатъчно буфери и резерви, а изпълнението на приходната част върви по-добре, отколкото е вървяло по същото време на миналата година.

Кутев коментира, че исканията от преди време на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за теглене на 5-6 милиарда лева заем от МВФ не са били основателни.

„Сега знаем, че тези пари не бяха необходими”, смята Антон Кутев. Той допълни, че лидерът на ГЕРБ е обикалял из медиите, за да разказва, че държавата е фалирала. "Падна правителството и неистовото желание на Борисов да дойде на власт се засили", посочи той.

Кутев обвини лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и в това, че тази седмица „за втори път се опитал да отмъкне от държавата 3 млрд лева”.

„В момента нямаме нужда от тези пари. Тази държава може да мине без тези 3 млрд. лева заем”, заяви Кутев.

Що се отнася до казуса с КТБ, депутатът от „Коалиция за България“ заяви, че има изходи от кризата.

„Гарантираните средства са около 3 милиарда и половина, а 2 милиарда от тях са в междубанковия фонд”, обясни Антон Кутев. „Преди седмица и половина финансовият министър обясни кои са буферите, в които могат да бъдат намерени останалите пари. В рамките на този бюджет могат да бъдат осигурени”, добави той.

Според него обаче предложението за одържавяването на банката може да предотврати масовото теглене на пари от КТБ.

„90% от българските граждани ще предпочетат да си държат парите в една банка, която е гарантирана от държавата, отколкото във всяка друга”, заяви Кутев.

Той посочи, че листите за изборите в БСП вече се редят и се издигат кандидати за депутати.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase