Снимка: архив, Reuters
fallback

Актуализацията на бюджета продължава е повод за ожесточени спорове между управляващите и опозицията. Ревизията на държавния бюджет беше одобрена вчера на първо четене с гласовете на ГЕРБ и ДПС, а всички депутати от „Коалиция за България” в пленарната зала гласуваха против.

Oще по темата
Без актуализацията на бюджета в държавата ще настъпи финансов колапс, каза пред Нова телевизия депутатът Станислав Иванов от ГЕРБ. "Ако в момента не бъде приета актуализацията, това означава, че в държавата ще настъпи финансов колапс. Ако не бъдат разплатени 1,5 милиарда по оперативните програми, България няма да може да кандидатства за възстановяване на средствата от европейските фондове и ще изгубим пари”, обясни той.

На тези думи Жельо Бойчев от „Коалиция за България” отговори, че това няма никакво отношение към актуализацията на бюджета.

"С темата за евросредствата се спекулира много. За тази година е планирано малко над 3 милиарда да бъдат разплатени по всички европейски програми. Към момента са извършени плащания за 1,6 милиарда. Единственият проблем, който имаме, е спряната програма "Околна среда”, обясни Бойчев.

"След като докарахте държавата дотам, че да принудите и ГЕРБ да подкрепи вашето правителство, значи картината е наистина плачевна”, заяви от своя страна Станислав Иванов по повод позицията на неговата партия.

Според него в момента има неяснота за реалното състояние на финансите на държавата. При казуса с КТБ не се знае колко средства ще отидат по гарантираните влогове, каза Иванов. Той предположи, че вероятно средствата във Фонда за гарантиране на влоговете няма да стигнат, за да бъдат разплатени депозитите, и ще трябва да се дадат пари от резерва.

"Това е истинската причина, с която се иска актуализацията на бюджета. Не е редно да завишаваме дълга и да взимаме каквито и да било решения относно КТБ. Първата задача на новото Народното събрание е да смени целия УС на БНБ, да начертае план за излизане от ситуацията с КТБ, евентуално обявяване в несъстоятелност и едва тогава да се задейства Законът за гарантиране на влоговете”, коментира Жельо Бойчев.

Очаква се депутатите да разгледат на второ четене предложението за промяна на държавния бюджет и на бюджета на Здравната каса по време на извънредно заседание на парламента, насрочено за 4 август.

Още за икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 9 години

За тия дето чакат края на света, препоръчвам да видят отчетите на правителството, а не да слушат от Тиквун какво може би е станало. Само за справка - построени магистрали за 1 година 97 км. Доста повече от Борисов. Но поради нерязане на лентички на всеки километър остава извън ТВ репортажите.

15

до 13

преди 9 години

След като Ореха е теглил досега 890 хил. от къде взимаш останалите? Да не са дето Тиквата искаше да се теглят?

14

Bubbles

преди 9 години

Разбирасе че ако без актуализацията ще има финансов колапс ама не за държавата а за държавниците и по специално тия от ГЕРБ и ДПС, а че с тая актуализация се обрича целия народ финансов колапс никой не го интересува!

fallback