Снимка: архив Булфото
fallback

БСП пак ще загуби изборите, въпросът е да не ги изгуби катастрофално. Това заяви математикът проф. Михаил Константинов в сутрешния блок на bTV. Според него най-вероятно след изборите на 5 октомври ще се сформира дясна коалиция.

Oще по темата

Константинов припомни, че доскоро прогнозираното съотношение в следващия парламент между ГЕРБ и БСП е било 100 към 60 депутата, но към днешна дата преднината на партията на Бойко Борисов се е увеличила леко. Въпреки това математикът е уверен, че ГЕРБ няма да успее да сформира самостоятелно правителство от стабилно свое мнозинство.

„Бойко Борисов няма да има 121 депутата, но това не означава, че ще е в опозиция“, коментира Константинов. По думите му е възможно ГЕРБ и Реформаторският блок да сформират мнозинство след изборите въпреки условията, които Реформаторите поставят. „Има си формат ЕНП, така че нека бъдат така добри, за да си влязат във формата и да се правят на точно толкова велики, колкото са“, призова професорът.

Според Михаил Константинов сред големите въпроси около изборите е кои партии ще влязат в НС, по неговите думи сигурни са три партии – ГЕРБ, БСП и ДПС. Математикът прогнозира, че броят на партиите, които ще прескочат бариерата от 4%, ще бъде до 6.

Светлана Шаренкова, издател и член на Националния съвет на БСП, заяви, че с последния конгрес на БСП партията е доказала, че е една от най-демократичните в страната. „Сергей Станишев беше запушил партията, нямаше идейни разговори, нямаше връщане към същността, проявите на партията бяха познатите ни от последните години на Живков“, коментира тя.

По думите на Шаренкова БСП постепенно се е превърнала в лидерска партия в последните години. „В последните 5 години ние в БСП не чухме каква партия сме, Сергей Станишев наложи анти ГЕРБ риторика, което е безсмислено. С „анти“ не може да се отиде на избори, не може и да се прави политика“, коментира още тя.

Коментирайки взаимоотношенията между БСП и АБВ, Шаренкова изрази съжаление, че в доклада на Станишев не е чула една благодарствена дума към бившия лидер на БСП и настоящ на АБВ Георги Първанов, който е го е посочил преди 13 години за лидер на партията. Тя добави още, че сближаването между двете партии е желано от всички в левицата.

Константинов и Шаренкова коментираха твърденията за сближаване между ГЕРБ и ДПС. Според математика коалиция между двете партии е по-скоро невъзможна, въпреки че за страната би било добре да има обединение на позициите, които са ключови за страната, отколкото да има политиканстване и разединение. Шаренкова се съгласи и добави, че думите „съглашение“ и „коалиция“ не трябва да бъдат мръсни думи.

Според Константинов едната от причините толкова бързо да се отиде към политическа смяна и избори е била назряващата криза в част от банковия сектор. „Десетки хиляди хора в момента нямат никакви пари. Това е ужасяващо. Трябва да се отиде към буквално най-належащи плащания да се пуснат през банката. Спокойно могат да се инжектират едни пари и хората да могат да си вземат пенсиите и заплатите”, добави той по повод кризата с КТБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

101

Анонимен

преди 9 години

БСП наистина ще ги загуби, но и много хора ще загубят от това още повече и то обикновени хора, включително и гласували за загубата на БСП :-)После да не забравите да си биете главите в някоя скала при всяко вдигане на тока, или другоподобно бъркане в джобовете на вас и близките ви. Константинов е един от малкото възчестни гербери.33

100

Анонимен

преди 9 години

Не зная защо постоянно ни представят личния говорител на Боко Тиквата като някакъв независим експерт.

99

Ще има, ще има!

преди 9 години

Диктатура ще има и ще се прави матряла на разсеян, пък като свършат всички възможности за вземане на заеми и изяждането им, ще има граждански протести...и така, докато някой на някого не пусне кръвчица. После пътища много.

fallback