Снимка: БТА
fallback

42-то Народно събрание се опита да отговори на очакванията на хората, излезли на улицата през февруари 2013 година, заяви Михаил Миков пред Нова телевизия. Според него депутатите са извършили значително количество работа в тази посока.

Този парламент ще остане в историята с големия брой провалени заседания заради липса на кворум. За една година тези заседания са били 16-20, но са компенсирани с почти същия брой извънредни заседания, обясни Михаил Миков. Според него бойкотът от страна на опозицията е уронил престижа не на управляващите, а на институцията Народно събрание като цяло.

Oще по темата
За Миков опозицията има „кривото разбиране”, че демокрацията означава, че "или имаме цялата власт, или разбиваме всичко".

Председателят на парламента обясни още, че изборите за Европейски парламент са оказали негативен натиск върху мандатоносителя и това е довело до оставката на правителството.

Една от сериозните грешки на управляващите е назначението на Делян Пеевски, което е довело до бързо намаляване на доверието и появата на натиск срещу правителството и депутатите, посочи още Миков.

Той призна, че в последните седмици има и известни несъгласия между правителството и мандатоносителя по отношение на ревизията на държавния бюджет. „Актуализацията прилича на подписването на непопълнен чек за бъдещи правителства”, каза той.

Председателят на отиващия си парламент направи коментар и за ситуацията около Корпоративна търговска банка (КТБ). Според него това нямаше да има такъв ефект, ако държавни институции не са били ползвани като „лостове в сблъсъка”.

„Корпоративното влияние върху политиката придоби важно значение през последните години”, допълни още Михаил Миков.

Народното събрание е спестило част от разходите си – например не са проведени обществени поръчки за закупуване на нови автомобили, като средствата ще бъдат върнати в държавния бюджет. От глоби за неприсъствие в пленарната зала администрацията на парламента е събрала 700 хил. лева, допълни още Миков.

Повече икономически новини четете в сайта на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 9 години

Наздраве Михов имаш едно уиски от мене

9

Анонимен

преди 9 години

Даваш пари за златен пръст и след това спираш да даваш. Що е то - порочно заченатото правителство на Олигархски! ОСТАВКА!

8

Анонимен

преди 9 години

Властта урони престижа на НС, не играта с кворум.

fallback