Михаил Миков и Зоран Йолевски Снимка: Народно събрание
fallback

Македония обяви България за регионален лидер и пример за стабилност и просперитет. Признанието дойде от военния министър на страната Зоран Йолевски, който е у нас на официална визита.

Oще по темата
По време на срещата си с председателя на вътрешната комисия в парламента Атанас Мерджанов Йолевски е коментирал, че след приобщаването си към ЕС, България се е превърнала не само в регионален лидер, но и в пример за стабилност и просперитет, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Той е добавил, че присъединяването към Обединена Европа и НАТО е основен приоритет и за Македония. Йолевски е изразил убеденост, че това ще допринесе за по-голяма стабилност и ще даде нов импулс за всички останали страни на Балканите.

Търговският икономически и туристически обмен между България и Македония се увеличават. Това отбеляза по време на разговорите Атанас Мерджанов. Той и Йолевски са обсъдили възможностите за развитие на двустранните отношения, регионалните инициативи и сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността. Мерджанов е отбелязал, че Република Македония е добросъседска и приятелска страна, чиито усилия за пълноправно членство в ЕС и НАТО трябва да бъдат насърчавани и подкрепяни.

По-рано Йолевски получи българска подкрепа по пътя към ЕС и НАТО и от председателя на Народното събрание Михаил Миков. На срещата между двамата са присъствали и министърът на отбраната Ангел Найденов и председателят на парламентарната Комисия по отбрана
Янко Янков.

Визитата на македонския министър у нас е първата му след избирането му на поста Той е обяснил това с желанието за продължаване и разширяване на доброто двустранно сътрудничество. Членството на Македония в НАТО ще спомогне за сигурността и просперитета на региона, е посочил министърът и е допълнил, че опитът на България, като страна, която е преминала успешно през този процес, би бил изключително полезен за Македония.

Българският военен министър Ангел Найденов пък е съобщил по време на срещата, че с македонския си колега са постигнали принципно съгласие за създаване на временна комисия за установяване и поетапно възстановяване на българските военни паметни места, намиращи се в Македония.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

AZ

преди 9 години

ЗА анексиране на Македония !

12

Анонимен

преди 9 години

даже и във враждебно обкръжение и извън нато и ес държавата им е по подредена и функционира по добре от нашата. ние сме цирея на Европа или пример за това какво не трябва да бъде една държава и общество.

11

Анонимен

преди 9 години

тоя сигурно си е направил майтапбългари и македонци са като присмял се хърбел на щърбел.най мизернитге нации. има обаче и разлика,македонските политици правят и смешни изцепки обаче са надъхани да направят и нещо добро за държавата и народа си а нашите са само за кражби и далавери

fallback