Снимка: архив Булфото

Шефът на групата на БСП в парламента Атанас Мерджанов заяви, че се търсят всякакви варианти за парите на хората и фирмите в КТБ.

Той не потвърди информацията, че ще има закон по казуса КТБ, който да гарантира депозитите в целия им размер. Мерджанов поиска пълна информация за активите и пасивите на банката и съобщи, че вчера е станало ясно, че има секретен одитен доклад, че в банката има 2 млрд. лв.

„Позицията на КБ още от самото начало беше да има достатъчно обективна и точна информация от страна на БНБ, такава до този момент все още не е предоставена, поради което се затрудняват всички усилия, които нашите експерти правят в тази посока”, добави народният представител пред bTV.

„Ние сме готови да участваме, но на ход са управляващите“, коментира от своя страна шефката на групата на ГЕРБ Цецка Цачева във връзка с евентуални законови промени по казуса с КТБ. Вчера и лидерът на ДПС Лютви Местан призова за още преговори и изрази убеденост, че има време да се стигне до консенсус за закон "КТБ".

Мерджанов беше категоричен, че оставката на Иван Искров и на управителния съвет на БНБ сами по себе си в конкретната ситуация няма да решат проблемите.

Той допълни, че БСП би подкрепила оставката на Искров и Надзора само ако ГЕРБ гарантират, че ще подкрепят избор на нов управител и ръководство възможно най-скоро, което според Мерджанов няма как да стане в кратките срокове до края на мандата.

„Това според мен е абсолютно невъзможно и точно затова ГЕРБ спекулират с искането на оставката“, каза Мерджанов и попита защо хората на Борисов не са я поискали преди три месеца. 

Още по темата
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви още в понеделник, че настоява гуверньорът да се оттегли. Той дори поиска точка с освобождаването в дневния ред на седмичната програма на депутатите. Такава не е внесена.

Цецка Цачева днес отново призова Искров да понесе лична отговорност за това, че БНБ не е упражнявала надзора според законите.

Цачева обвини БСП, че защитават Искров, а Мерджанов й отвърна, че няма как да подкрепят човек, предложен от Борисов. Шефката в ГЕРБ пък репликира, че Искров е бил начело на БНБ при три правителства. После предложи на Мерджанов да донесат оставката на Искров в парламента и декларира, че ГЕРБ са готови да разговарят.

„Оставката трябва да донесе Борисов, който го предложи за гуверньор“, отвърна Мерджанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase