Снимка: архив Булфото
fallback

Активи на КТБ могат да бъдат използвани, за да се покрият влогове на фирми и граждани над 200 000 лева, смятат депутати от БСП.

Oще по темата
В банката одиторите са установили, че има активи за 2 милиарда лева, които могат да отидат в „Креди Агрикол“, която ще бъде одържавена, и да се използват за разплащане на негарантираните влогове, посочи левият депутат Румен Гечев.

Според него обаче вложителите с над 200 000 лева могат да получат само главницата, но не и лихвите върху нея.

По този начин използването на добрите активи от КТБ означава, че българските данъкоплатци няма да се ангажират с нито една стотинка за решаването на проблема с банката, мотивира предлагания вариант Гечев.

По думите му този вариантът на решение на проблема е представен за обсъждане в парламентарната група на БСП и среща съгласие на 90% в работните групи, добави Гечев.

Той обясни, че 80 хиляди души са наети във фирми - държавни и частни, които са засегнати от проблема с КТБ, а те пък от своя страна внасят в държавната хазна 1,5 милиарда такси и данъци. Ако не се реши проблемът, държавата ще губи стотици милиони левове на година, коментира депутатът.

Според Гечев, след като вече доверието стана проблем, ръководството на новата държавна банка би трябвало да е одобрено от правителството, а може би дори и от парламента.

Гарантираните влогове в КТБ са 3,7 милиарда лева и източникът на тези средства са около 2 милиарда от гаранционния фонд и 1,6 -1,7 милиарда от Министерството на финансите чрез емитиране на държавен дълг, обясни още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

96

Смърф

преди 9 години

Ситуацията заприлича на вица с компютрите и компотите. Кредитните досиета не били изчезнали, само не били попълнени правилно. Нямало изнесени 200 милиона в чували. Току виж излязло и че банката е на супер печалба и Цветан Василев е прав, че някой иска да му съсипе банката, за да прилапа атрактивните и активи!

95

Как се граде

преди 9 години

банка. повторение на филма от 96. Просот нямам думи. Абе защо няма хора с камани срещу парламента и БНБ това не го разбирам. Или всички са тръгнали към терминал 2

94

:-)

преди 9 години

Аферата КТБ или как се съсипва здрава банка

fallback