Менда Стоянова. Снимка: архив Булфото

Опозицията няма да подкрепи предложената от правителството актуализация на бюджета, защото според ГЕРБ тя не решава проблемите с държавните средства.

"За нас актуализацията на бюджета трябва да бъде с допълнителен дефицит от 5 млрд. и 720 млн., което на касова основа прави 7% от БВП, а дългът трябва да се увеличи с още 3,4 млрд.“, заяви депутатът Менда Стоянова.

Според нея, ако правителството не признае, че това е състоянието, и парламентът не гласува такава актуализация, ще се стигне до срив на държавата до края на годината и отлагане на разходи за следващата година.

Менда Стоянова коментира, че дори исканото от ГЕРБ увеличение на дълга е силно занижено, защото има огромни разходи.

Още по темата
"Най-вече има едно изключително сериозно перо, за което никой не говори, това са европейски проекти и програми”, заяви тя.

По думите й от два месеца правителството е спряло всякакви плащания, но трябва да се заделят 3 милиарда, за да се изпълнят проектите, независимо от това че в момента от Брюксел няма възвръщаемост, защото в противен случай след време няма да имаме никакво основание да си поискаме парите по европроектите.

Според Менда Стоянова правителството предлага да намали приходната част на държавния бюджет с 500 милиона, което според нея е стъпка в правилната посока, но не е достатъчно и приходите трябва да се намалят с 1 млрд. лева.

ГЕРБ няма да подкрепи и актуализацията на НЗОК, защото и там правителството ще предложи да се отпуснат по-малко пари от нужното.

"Правителството предлага актуализация на разходите в бюджета на НЗОК в размер на 225 млн. лв., независимо че Надзорният съвет, Лекарският съюз и здравният министър изчислиха, че недостигът е 330 млн.лв., 100 милиона по-малко”, коментира Стоянова.

Според нея това означава, че отново в края на годината следващото правителство ще бъде поставено в невъзможност да плати всички направени от болниците разходи или ще трябва да се отлагат плащания за следващата година, което означава нова дупка и за следващия бюджет.

"Ние настояваме актуализацията да е в размер на 330 млн. лв“, отсече тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase