Снимка: архив Impact Press Group

Бившият премиер Иван Костов е на мнение, че има хора в България, участвали в създаването на валутния борд, които знаят как да укрепят Корпоративна търговска банка (КТБ), без да накърняват интереса на вложителите в КТБ.

"Разбира се, че мога да оправя тая банка. Това е вън от всякакво съмнение. Аз съм оправил цялата държава с помощта на екип в много по-тежко и страшно положение", заяви Костов пред bTV по повод кризата около Корпоративна търговска банка.

Екслидерът на ДСБ беше категоричен, че не дава заявка за власт. „Но казвам, че мога да реша тази наистина сложна задача“, обяви той. Костов декларира, че не само той, но и хората, които са спасявали държавата, могат да се включат в решаването на проблема.

Още по темата
Бившият премиер обяви още вчера, че кризата може да бъде решена в три стъпки – да се предотврати нова банкова паника с въвеждането на 10-процента такса за теглене на суми, да се направи по-подробен одит и да се отговори на въпроса кой има полза да атакува КТБ.

Днес Костов обяви, че има десетки решения за умните и можещите хора, с които да се спаси КТБ, без да се прехвърля никаква тежест върху хората в България. Според него част от решението е не да се ликвидира банката, а да се опре на вложителите си и на кредитираните от нея лица.

„Нека ръководството на БНБ да мине на друг режим - да използва шестмесечния период 3+3 месеца на специален надзор. Може да реши въпросa, като пусне облигации, може да увеличи капитала, може да елиминира участието на собствениците, може маса неща да направи“, каза още финансистът.

Бившият премиер отрече обвиненията, че възходът на Цветан Василев започва по негово време. Той разказа, че КТБ е приватизирана през 2000 г. oт тогавашния управител на БНБ Чавдар Кънев. Василев влиза в банката към 2001 година, когато е кабинетът на Симеон Сакскобургготски. "Възходът на КТБ стана по времето на кабинетите "Сакскобургготски", тройната коалиция и при Бойко Борисов", каза Костов.

Той обяви, че пенсията на жена му е в банката и е запорирана. „Така че семейството ни също има пари в КТБ и понасяме щети като всички останали“, каза той. Бившият премиер подчерта още, че не е взимал никакви кредити от КТБ.

Бившият десен лидер нарече решенията, взети от УС на БНБ и при президента вчера, повече от съмнителни. Той е категоричен, че КТБ не може да има повече от 3,5 млрд. лв. кредити, които да бъдат обявени за несъбираеми. „Ние не можем да кажем какви са тези кредити – от една страна, носят лихви, от друга – са обявени за несъбираеми“, каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase